John Locke'da idelerin kaynağı sorunu
Source problem of ideas in John Locke
  1. Tez No: 643216
  2. Yazar: NURGÜL ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ADUGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: John Locke, doğuştan ideler, ide, deney, sözcük, bilgi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, bilgi felsefesinde empirik geleneğin kurucusu olarak kabul edilen ve deneyciliği sistematik bir şekilde ortaya koyan John Locke'un, İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme eseri esas alınarak, idelerin kaynağının ne olduğu ve bu ideler ile bilginin nasıl elde edildiği incelenecektir. Felsefede, antik çağdan bu yana üzerinde durulan bilginin kaynağının ne olduğu sorusuna cevap aramanın sonu gelmemiştir. Yaşanan görüş ayrılıkları arasında en yoğun tartışmalar, bilginin kaynağının akıl olduğunu savunan rasyonalistler ile bu kaynağın deney olduğunu savunan empiristler arasında yaşanmıştır. Rasyonalist geleneğin öne sürmüş olduğu, anlıkta doğuştan birtakım idelerin bulunduğu görüşü Locke tarafından eleştirilir. Locke, bu eleştirileri yapmayı kendi savını sunmak için gerekli görür. Deneyden gelmeyen birtakım idelerin bulunduğu görüşü Locke'da, yanılgı olarak görülür. Locke doğuştan ideler görüşünü çeşitli argümanlar ile reddeder. Akabinde bilginin hammaddesi olarak gördüğü idelerin kaynağını ve çeşitlerini inceler. Zira bilginin temelde deneyden elde edildiğini söylese de; tek başına deneyi bunun için yeterli bulmaz. Locke epistemolojisinde, bilginin elde edilmesinde deney kadar ideleri oluşturmak, aralarındaki bağlantıyı kurmak ve algılamakta çok önemlidir. İdelerin yapısını, basit ve karmaşık ideler ayrımına giderek inceleyen Locke, deneyimden gelmeyen hiçbir idenin olmadığını gösterir. İnsanlar anlıklarını baştan başta araştırsalar dahi deneyden gelmeyen hiçbir ide bulamazlar. İdeler ile bilginin nasıl elde edildiğine geçmeden önce, ideler ile arasında sıkı bir bağlantı olduğunu düşündüğü sözcükleri inceler. İdeleri biçimlendirmek için dilin doğasını, kullanımını ve imlemini incelemek gereklidir. Locke, sözcükleri idelerin işaretleri olarak görür. Locke, son olarak ideler ile bilginin nasıl elde edildiğini, derecelerini ve kapsamını inceler ve nihayetinde duyum ve düşünümün idelerinden elde edilmeyen hiçbir bilginin olmadığını gösterir.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the“an essay concerning human understanding”work of John Locke, whois accepted as the founder of the empirical tradition in the philosophy of knowledge and systematically demonstrates experimentation, what is the source of the ideas and how to obtain the information with these ideas will be examined. In philosophy, the search for an answer to the question of what is the source of the information that has been studied since ancient times, has not come to an end. The most intense debates among the differences of opinion were among rationalists who argued that the source of knowledge was reason and empirists who argued that this source was an experiment. The view put forward by the rationalist tradition is that there are some innate ideals in the mind. Locke rejects these views. Locke sees making these criticisms neccesary to present her argument. The view that there are some ideas that do not come from the experiment is seen as a mistake in Locke. Locke rejects the innate view of ideals with various arguments. Locke then examines the source and variants of the ideas hee sees as the raw material of knowledge. Because although he says that information is basically obtained from the experiment; alone does not find the experiment sufficient fort his. In Locke epistemology, it is very important to create ideas as much as an experiment, to establish the connection between them and to perceive them. Locke, who examines the structure of ideas by distinguishing between simple and complex ideals, shows that there is no idea that does not come from experience. Even if people search their momentarily, they will not find anything that does not come from the experiment. Before moving on to how ideas and information are obtained, he examines words that he thinks are closely linked to ideas. It is necessary to study the nature, use, and citation of the language to shape the ideals. Locke sees words as signs of ideas. Finally, Locke examines how ideas and information are obtained, their degrees and extent, and ultimately shows that there is no information that is not derived from the ideas of sensation and thought. KeyWords: John Locke, innate ideas, idea, experiment, word, knowledge