Borsa İstanbul'da işlem gören firmaların yönetim kurullarındaki ulusal çeşitliliğin oranı ile firma performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the ratio of nationality diversity in board of directors and company performance: Evidence from the Borsa İstanbul
- Tez No: 643241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Firma Performansı, Kurul Çeşitliliği, Borsa Istanbul, Company Performance, Board Diversity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı 2012-2017 yılları arasında Borsa İstanbul'da hisse senetleri işlem gören firmaların yönetim kurullarındaki ulusal çeşitliliğinin şirket performansıyla olan ilişkisini araştırmaktır. Bu doğrultuda çalışmada, tablolardan, grafiklerden ve literatürde yer alan uygulamalı istatistiksel analizlerden yararlanılmıştır. Yapılan analize göre yönetim kurullarındaki ulusal çeşitlilik oranı ile firma performansı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between nationality diversity on company performance in the board of directors of companies whose stocks are traded here on Borsa Istanbul between 2012-2017. Accordingly, the study utilized the tables, graphics and applied statistical analysis in the literature. The result of the current study that there is no a significant relationship between the ratio of nationality diversity in the board of directors and the company performance.