Ambalaj tasarımında popüler kültür
Populer culture in packaging design
  1. Tez No: 643259
  2. Yazar: BÜŞRA KUDRET TAŞPUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN HİLMİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Halk Kültürü, Kütle Kültürü, Popüler Kültür, Ambalaj, Ambalaj Tasarımı, Culture, Folk Culture, Mass Culture, Popular Culture, Packaging, Packaging Design
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde ambalaj, ürünü dış etkenlerden koruyan bir madde olmanın yanı sıra tüketicinin beğeni, isteklerini karşılayan, tüketicinin dikkatlerini üstünde toplayan bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda ambalajın yaşanılan çağda popüler kültüre ayak uydurması ve tasarımları bu kültür doğrultusunda yapılan ambalajların diğer ambalajlara göre daha dikkat çekici olduğu göz önünde bulundurularak bu araştırma yapılmıştır.“Ambalaj Tasarımında Popüler Kültür”adı altında yapılan bu araştırmada öncelikle“Kültür”olgusu açıklanarak kültür başlığı altında bulunan Halk Kültürü, Kütle Kültürü ve Popüler Kültür hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra ambalajın tanımı ve işlevlerine değinilerek, ambalaj tasarımında kullanılan tasarımsal ögeler, renk, tipografi, sembol ve görseller hakkında açıklamalar yapılarak bunların etkili bir ambalaj tasarımı için nasıl kullanılması gerektiği açıklanmıştır. Ürünün tüketiciyle buluşmasını sağlayan pazar ortamı nedeniyle“Ambalaj ve Pazarlama ”konusuna da araştırmada yer verilmiştir. Ambalajın aynı zamanda kişilerin beğeni ve istekleri doğrultusunda yapılan bir seçim olduğu göz önüne alınarak“Pazarlama Karması”başlığı altında olan“Kişisel Satış”ve yaşanılan popüler çağda etkili bir pazarlama kanalı olan“İnternet Pazarlaması”ve“Sosyal Medya Pazarlaması”kavramlarına yer verilmiştir. Yapılan araştırmada basılı kaynakların yanında çeşitli tezlerden yararlanılırken özellikle araştırılan konu başlığı gereği görseller sanal kaynaktan edinilmiştir. Bir ürünün ambalaj tasarımı sayesinde o ürünü ve o ürüne ait markayı nasıl popüler kılabileceği araştırma sonunda bulgular ve yorum kısmında verilen ambalaj tasarımı örneklerinden ve onlara getirilen yorumlardan anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, packaging emerges as a phenomenon that not only protects the product from external factors, but also meets the tastes and desires of the consumer and draws the attention of the consumer. In this sense, this research has been carried out considering that the packaging has adapted to the popular culture in the age of life and that the packaging designed in line with this culture is more remarkable than other packaging. In this study conducted under the name of“Popular Culture in Packaging Design”, first of all, the phenomenon of“Culture”was explained and information was given about Folk Culture, Mass Culture and Popular Culture under the title of culture. Then, the definition and functions of the packaging were mentioned, explanations were made about the design elements, color, typography, symbols and images used in packaging design, and how they should be used for an effective packaging design was explained. The subject of“Packaging and Marketing”was also included in the research because of the market environment that enables the product to meet with the consumer. Considering that packaging is also a choice made in line with the likes and desires of individuals, the concepts of“Personal Selling”under the“Marketing Mix”title and“Internet Marketing”and“Social Media Marketing”, which are an effective marketing channel in the popular age, are included. While various theses were used in addition to the printed sources in the research, the visuals were obtained from the virtual source, especially due to the researched subject title. How a product can make that product and the brand of that product popular thanks to its packaging design will be understood from the examples of packaging design given in the findings and comments section and the comments brought to them.