Popüler kültür bağlamında sosyal medya aracılığıyla kişisel marka oluşumunun incelenmesi
An investigation of personal brand formation by social media in the context of popular culture
- Tez No: 643260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Sosyal Medya, Kişisel Marka, Markalaşma, Popular Culture, Social Media, Personal Branding, Branding
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çağımızda iletişim teknolojileri çok büyük bir hızla gelişmektedir. Bu gelişmeler ışığında birçok sosyal unsur gibi popüler kültür de insanları, toplumları sürekli etkisi altında tutmaktadır. Ortaya çıkış tarihi çok eskiye dayanmakla birlikte, günümüzde popüler kültürün medyadan, medyanın da popüler kültürden etkilendiği ve bununla beraber daha fazla insana ulaşabilme fırsatına sahip oldukları sıkça dile getirilmektedir. Genel olarak popüler kültürün herkesin ulaşabildiği bir kültür olması onu sosyal medyanın en temel alanına koyulmasına neden olmuştur. Özellikle son dönemlerde sosyal medya ortamlarında her coğrafyadan insanın birbirleri ile çok daha kolay ve rahat iletişim kurabilmesi kültürel, sosyal, ekonomik alanlarda da farklı değişimler yaşanmasına neden olmuştur. Bunun yanı sıra dijital ortamların toplulukları etkileyen, bilinirliği ve fark edebilmeyi sağlayan bir araç görevi görmeye başlaması ise markaların ve marka haline gelmek isteyen tüm girişimcilerin dikkatini çekerek bu mecralar üzerinden kendilerini ortaya koyacak faaliyetler gerçekleştirmesine de zemin hazırlamıştır. Bunun nedeni ise markalaşmayan hiç bir ürün ve hizmetin uzun süreli var olamayanın bilinmesidir. Günümüzde ise sosyal medya platformlarında kitlelerin birbirleri ile olan etkileşimlerinin artması tıpkı mal ve hizmetlerde olduğu gibi insanlarında yaptıkları ile bir süre sonra marka haline gelebilmesine ve kendi kişisel markasını oluşturabilmesine olanak tanımaktadır. Kişisel markalaşma kavramında yola çıkılarak hazırlanan bu çalışmada sosyal medyayı aktif olarak kullanan bireylerin kişisel marka oluşum süreçleri ve bu süreçlerini nasıl gerçekleştirdikleri derinlemesine görüşme/mülakat yöntemi ile incelenmektedir. Bu bağlamda; görüşme gerçekleştirilen 10 katılımcının öncelikli olarak sosyal medya platformlarını yeteneklerini ve uzman oldukları alanları paylaşmak amacı ile kullandıkları görülmektedir. Ancak katılımcıların belirli bir takipçi kitlesine ulaştıktan sonra tamamen markalaşma üzerine yoğunlaşarak popüler ve tanınır olmak, network oluşturabilmek, takipçiler ile sürekli olarak etkileşim halinde olmak gibi amaçlarının da olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our age, communication technologies are developing very rapidly. In the light of these developments, popular culture, like many social factors, keeps people and societies under its constant influence. Although the history of its emergence is very old, it is frequently stated that today popular culture is influenced by the media and the media is influenced by popular culture and that they have the opportunity to reach more people. In general, the fact that popular culture is a culture accessible to everyone has caused it to be put in the most basic area of social media. Especially in recent times, the ability of people from all geographies to communicate with each other much more easily and comfortably in social media environments has caused different changes in cultural, social and economic areas. In addition, the fact that digital media began to act as a tool that influences communities and provides awareness and recognition, has drawn the attention of brands and all entrepreneurs who want to become a brand, and has prepared the ground for performing activities that will reveal themselves through these channels. The reason for this is that it is known that no products and services that are not branded can exist for a long time. Nowadays, the increase in the interaction of the masses with each other on social media platforms allows people to become a brand after a while and create their own personal brand, just like with goods and services. In this study, which was prepared based on the concept of personal branding, the personal brand formation processes of individuals who actively use social media and how they perform these processes are examined through in-depth interview / interview method. In this context; It is observed that 10 participants interviewed primarily use social media platforms to share their talents and areas of expertise. However, it was determined that after reaching a certain audience, the participants also have goals such as being popular and recognizable, creating a network, and constantly interacting with the followers by focusing entirely on branding.