Public relations in tourism: The role of public relations in terms of promotion of cultural assets in Tigray region
Turizmde halkla ilişkiler: Tigray bölgesi kültür varlıklarının tanıtımı açısından halkla ilişklerin rolü
- Tez No: 643261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Tanıtım, Turizm, konukseverlik, Turizmde Halkla İlişkiler
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Halkla İlişkiler kavramı; karşılıklı iletişimi, bir örgüt ve çalışanları arasındaki iş birliğini, hedef kitleler arasında bağlantıyı kurmayı ve sürdürmeyi, dahası kabul ve anlayışı amaçlayan, ayırt edici bir yönetim işlevidir. Bununla birlikte soruları veya sorunları çözmede bir yönetim işlevi gören halkla ilişkiler, yönetim tarafından hedef kitlenin bilgilendirilmesine ve yanıtlanmasına; yönetimin etkili bir şekilde hedef kitleyi izleyerek gerekli durumlarda gerekli adımları atarak değişmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü halkla ilişkiler, bir anlamda erken uyarı sistemi olarak da hizmet ettiği tahmin edilen bir eğilimdir. Bir hizmet sektörü olarak turizm endüstrisi, dünyadaki ekonomik, teknolojik ve sosyo-kültürel değişimlerle, hızla gelişmekte ve ülke ekonomilerine katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla modern sosyo-ekonomik bağlamda halkla ilişkiler, turizmin gelişimi için de zorunlu bir özellik olarak görülmektedir. Bu anlamda halkla ilişkiler, turist bütçesinin halkın ihtiyaçlarına ve değişikliklerine uyum sağlayabilmesi için konaklama yerine dair ulaşım altyapısının ve bir turistik yerin cazibesi ile ilgili mesajlarının iletimini sağlamakta ve eş zamanlı olarak hedef kitlenin ve hedef kitle konumundaki komşu bölgelerin nabzını ölçmekte ve beklentilerini takip etmektedir. Bu çalışmanın amacı“Tigray Bölgesi Kültür Varlıklarının Tanıtımı Açısından Halkla İlişkilerin Rolü”nü ortaya koymaktır. Hedefe ulaşmak için, araştırma tasarımı olarak karma bir araştırma yönteminden faydalanılmaktadır. Bu bağlamda araştırmacı, nitel ve nicel veri örneklem büyüklüğü için uygun bir örnekleme yöntemini baz almış ve kullanmıştır. Araştırma dahilinde, Tigray'ı Ocak ayından Mart sonuna kadar ziyaret eden toplam 831 ziyaretçinin % 10'u (80) uygun bir araştırma metodolojisi kullanılarak elenmiştir. Veri toplama aracı olarak ise derinlemesine görüşme ve dağıtılmış anket kullanılmıştır. Ve bu verilerin bir kombinasyonu, karma bir yaklaşımın bir üçgenleme araştırma tasarımı kullanılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Public Relations concept; It is a distinctive management function aimed at mutual communication, establishing and maintaining connections, and acceptance and understanding between an organization and its employees and target audience. Public relations, which serves as a management function in solving issues, requires informing the target audience; It helps a management change effectively by monitoring the target audience and taking necessary steps. The tourism industry develops rapidly and contributes to the economies of the country. Public relation is an essential feature in the modern socio-economic development of tourism. Public relations ensure the transmission of messages about the attraction of a tourist destination and the transport infrastructure of the accommodation to adapt the tourist budget to the needs and changes of the public, and simultaneously measure the pulse of the target audience and follow their expectations. The objective of this study is to reveal the“Role of Public Relations in terms of Promotion of Cultural Assets of Tigray Region”. To achieve the goal, a mixed research method is used. The researcher has used a convenient sampling method for qualitative and quantitative data sample size. Within the survey, 10% (80) of the total of 831 visitors who visited Tigray from January to the end of March were screened using a convenient research methodology. In-depth interviews and distributed questionnaires were used as data collection tools. And a combination of these data has been interpreted using a triangulation research design. Keywords; Public Relations, Promotion, Tourism, Hospitality, PR role in Tourism