Türkiye'de sosyal belirsizlik ve risk bağlamında çalışma hayatı
Work life in Turkey in the context of social uncertainty and risk
- Tez No: 643263
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: Belirsizlik ve Risk Sosyolojisi, Çalışma Sosyolojisi, Çalışma Yaşamı, Konya Sanayisi, sociology of uncertainty and risk, sociology of work, work life, Konya industry
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 288
Özet
Tez çalışması, çalışma yaşamında sosyal, siyasal, ekonomik belirsizlikler ve riskler üzerine odaklanırken bu belirsizlik ve riskler çalışma yaşamını biçimlendirmede önemli bir etken olarak konumlandırılmıştır. Çalışma hayatının önemli alanlarından olan sanayide yapılan araştırmada sermaye, emek, istihdam ve bunlara bağlı olarak çalışma örüntülerinin nasıl geliştiğine, sanayi çalışanlarının ise belirsizliklerden sosyal, siyasal, ekonomik risklerden etkilenip etkilenmediğine odaklanılmıştır. Araştırmada sosyal, siyasal ve ekonomik belirsizliklerin ve risklerin çalışma hayatında bireylere nasıl yansıdığı, gerçek risklerle gerçek olmayan risklerin etkileşime girerek birey düzleminde nelere dönüştüğü anlaşılmaya çalışılmıştır. Birey ve çalışma hayatı ilişkisinde çalışma hayatının ve onun etrafında gerçekleşen toplumsal ilişkilerin, sınıfsal durumun, toplumsal kökenlerin, gündelik hayatın, kanaatlerin, tutumların, dünya görüşlerinin belirsizlik ve risklerle hangi bağlamlarda iç içe geçtiği, bağlamları ve bağlantısızlıkları nicel ve nitel analizlerle değerlendirilmiştir. Analizlerde Konya sanayisi çalışanlarının kendine özgü belirsizlik ve risk algısı ortaya çıkmıştır. Çalışanların toplumsal cinsiyetin, medeni durumun, eğitimin, yaşın, firma kurumsallığının, mavi ve beyaz yakalı olma değişkenlerinin sosyal, siyasal ekonomik belirsizlikleri ve riskleri algılamada farklılık gösterdiği görülmüştür. Bu belirsizlik ve risk algısı çalışma ilişkilerini etkileyen bir parametre olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on social, political, and economic uncertainties and risks in work life, where these uncertainties and risks are considered as important factors shaping the work life. Based on a field research in industrial companies, which is a crucial area of work life, I focused on how patterns of work develop on the basis of capital, labor and employment. A central issue in this attempt is to ascertain how industrial workers are influenced by social, political and economic uncertainties and risks. In other words, the study explores how such uncertainties and risks, actual or fictional, are reflected in the work life of individuals and shape their agencies in work life. Based on quantitative and qualitative data, the interplay between work life, understood within the context social relations, class, status, daily life, opinions, attitudes and world views that embody it, and uncertainties and risks is analyzed. The results of the analysis point to a set of perception and attitudes towards uncertainties and risks peculiar to industrial workers in Konya. Accordingly, these perceptions and attitudes tend to vary on the basis of gender, marital status, level of education, age, corporate identity, being a blue or white collar worker. In a broader context, perceptions of uncertainty and risk stand out as an important parameter affecting work relations.