Hazırbulunuşluluk bağlamında Türkiye'de deprem sorunu
The earthquake problem in Turkey in the context of preparedness
- Tez No: 980839
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afet, deprem, hazırbulunuşluluk, risk, deprem raporları, İstanbul depremi, Disaster, earthquake, preparedness, risk, earthquake reports, Istanbul earthquake
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de meydana gelen afetler arasında en fazla can kaybına ve toplumsal dönüşüme yol açan olgu depremler olarak öne çıkmaktadır. Deprem uzmanlarının görüşleri İstanbul'da yaşanması beklenen depremin bugüne kadar yaşanan depremlerden daha kötü senaryolar ortaya çıkaracağı yönündedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin beklenen İstanbul Depremine karşı mevcut hazırbulunuşluluk durumunu saptamaktır. Depremler için hazırbulunuşluluk tutumu, bilimsel yönden desteklenmiş devlet politikaları ve toplumsal bilinç düzeyi ile çok yakından ilgilidir. Buna dayanarak yapılacak ve yapılması gereken çalışmalarda kaderci yaklaşımın terk edilip, bilinçli yaklaşımların öne çıkarılması hayati öneme sahiptir. Çalışmada Ulrich Beck'in“risk toplumu”kuramı merkeze alınarak Türkiye'nin olası İstanbul Depremine hazırbulunuşluluk politikaları toplumsal belirsizlikle ilişkilendirilmiştir. Yapılan bilimsel çalışmalar, önümüzdeki 30 yıl içerisinde İstanbul'da 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin meydana geleceğini belirtmektedir. Araştırmanın örneklemini İstanbul Valiliği'nin İstanbul Sismik Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi, İstanbul Belediyesi ve JICA işbirliği ile hazırlanan İstanbul İli Sismik Mikro-Bölgeleme Dahil Afet Önleme/Azaltma Temel Planı Sonuç Raporu oluşturmaktadır. Ayrıca kurumların deprem raporları ve sosyalbilimcilerin afetlere hazırlık kapsamında yapmış oldukları çalışmalar değerlendirilmektedir. Bu çalışma nitel araştırma yaklaşımına uygun olarak doküman tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmada doğrudan veri analizi yapılmamış olup bunun yerine teorik ve kavramsal bir analiz gerçekleştirilmiştir. Yöntem olarak doküman taraması yoluyla betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucu mevcut hazırbulunuşluluk durumu değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, beklenen İstanbul Depremine karşı toplumsal hazırbulunuşluluk konusunda farkındalığı yüksek çalışmalar tasarlandığı ancak uygulamadaki yetersizlikler nedeniyle hazırbulunuşluluğun eksik olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the disasters occurring in Turkey, earthquakes stand out as the phenomenon causing the most loss of life and social transformation. According to earthquake experts, the anticipated earthquake in Istanbul is expected to produce worse scenarios than those experienced in the past. The aim of this study is to determine Turkey's current level of preparedness for the expected Istanbul Earthquake. Preparedness for earthquakes is closely related to scientifically supported government policies and the level of public awareness. Based on this, it is of vital importance that a deterministic approach be abandoned in the work to be done and that conscious approaches be prioritized. The study is grounded in Ulrich Beck's theory of the risk society, relating Turkey's preparedness policies for a potential Istanbul Earthquake to societal uncertainty. Scientific studies, indicate that an earthquake of magnitude 7 or higher will occur in Istanbul with in the next 30 years. The sample for the study consists of the Final Report on the Istanbul Province Disaster Prevention/Mitigation Basic Plan Including Seismic Microzonation, prepared by the Istanbul Governorate's Istanbul Seismic Risk Reduction and Emergency Preparedness Project, Istanbul Municipality, and JICA. In addition, the earthquake reports of institutions and the work carried out by social scientists in the context of disaster preparedness are being evaluated. This study is a document review study in line with the qualitative research approach. No direct data analysis was performed in the study; instead, a theoretical and conceptual analysis was conducted. The descriptive analysis method was chosen as the method through document scanning. The current state of preparedness has been assessed based on the findings obtained. The study concluded that although high-level awareness initiatives had been designed regarding societal preparedness for the anticipated Istanbul earthquake, preparedness remained inadequate due to shortcomings in implementation.