Siyasi riskin finansal yansımaları üzerine bir çalışma
Study on the financial reflections of political risk
- Tez No: 218322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KARATEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Risk, Risk Yönetimi, Hükümranlık Riski, Yatırım Politikası
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Siyaset, belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir. Bu uzlaştırma faaliyeti ise yönetim erkinin elde bulunması ile gerçekleşir. Siyaset tarihine bakıldığında insanın ortaya çıkışı ile birlikte siyaset; yönetim sanatı da sahnede yerini almış ve binlerce yıl yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ile yönetsel gücün elde tutulması davranışlarına yön vermiştir.Siyasal sistem, sosyal sistemin bir dalı olduğu için toplumlar arasında farklı sistemler ortaya çıkmıştır. Siyasal sistem genel olarak devlete bağlı olan kurumların birbirleri arasındaki ilişkiler ve yöneten ile yönetilenler arasındaki ilişkilerin bütünüdür.Devlet, ortak bir hayatı ve kültürü paylaşan bir toplumda, bu toplumu düzenleme, bu topluma güvenlik, refah ve huzur sağlama amacını güden ve bu amaca yönelik olarak kanun koyma, bu kanunları uygulama, yargılama, cezalandırma gibi güçlere sahip olan kurumdur. Bu bağlamda siyasi yapı ekonomik hayatın çerçevesini devlet organı ile belirlemektedir ve yatırımcılar için fırsatlar sunduğu kadar risk ve belirsizlikler de yaratabilmektedir.Risk yönetimi yatırımcıların kârlılığını olumsuz yönde etkileyecek risk faktörlerinin belirlenmesi, ölçülmesi ve en alt düzeye indirilmesi sürecidir. Bu süreçte siyasi riskin önemli bir yeri vardır ancak, literatürde karmaşıklığı ve ölçüm problemlerinden dolayı ihmal edile gelmiş bir risktir. Bu çalışma ile buzdağının göz ardı edilen kısmına vurgu yapılmaya çalışılmıştır.Çalışmanın, ilk iki bölümde siyasi risk olgusu yatırımcı açısından incelenmekte, genel tanımlamaları yapılmakta ve yapılan araştırmalar incelenmekte ve siyasi, ekonomik ve sosyal boyutları ile analiz edilmektedir. Üçüncü bölümde siyasi risk yönetimi ile ilgili yönetsel teknikler analiz edilmektedir. Dördüncü bölümde yatırımcıları siyasi riskin nasıl etkilediği örnek olaylar ışığında incelenmiştir. Beşinci bölümde ise siyası riskin öncülleri olarak sanayi üretimi, hisse senedi dalgalanmaları ve siyasi belirsizlik Türkiye verileriyle analiz edilmektedir. Altıncı bölümde ise sermaye bütçelenmesi için siyasi riskin modellenmesi çalışması stokastik bir süreç olarak modellenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Politics is an effort of reconciliation of conflicting interests in a society. This reconciliation is carried out by keeping administrative powers at hand. Considering the history of politics, from the emergence of mankind, politics took its place in the administration scene and has led the way, for thousands of years, to regulate the relationships between the ruler and the ruled and keep administrative powers at hand.Various intersocial systems have developed as the political system is a branch of social system. In general, political system is the entity of relationships between governmental agencies and between the ruler and the ruled.In a society which shares common interests and culture, the government is regarded as an institution which aims at regulating and providing security, welfare and peace to the society and having the power to enact laws, implement such laws, offering jurisdiction and implementing penalties aimed at such purpose. In this regard, the political structure determines the framework of economical life together with the governmental organ and creates risks and uncertainties as well as offering opportunities for the investors.Risk management is the process of determination, measurement and minimization of risk factors that will negatively affect the profitability of investors. Political risk has an important place in this process, however, this is a type of risk that has been neglected in literature due to its complexity and problems of measurement. This study struggles to focus on the undervalued part of the iceberg.First two parts of the study focuses on the phenomenon of political risk from an investor?s perspective, its general descriptions are made and previous studies are handled and analyzed with their political, economic and social dimensions. Third part focuses on an analysis of managerial techniques regarding political risk management. Part four studies, in the light of example cases, how political risk affects investors. Fifth part analyzes industrial production, stock fluctuations and political uncertainty with Turkish data as the premises of political risk. In part six, efforts are made to model political risk as a stochastic process.Key Words : Political Risk, Risk Management, Sovereignty Risk, Investment Policy