Reducing the humanitarian platform and the fundamental liberal democratic values: Rise of the Hungarian anti-ngo endeavor
İnsan platformların ve temel liberal demokratik değerlerin azaltması: Macar STK karşıtı çabaların yükselişi
  1. Tez No: 643300
  2. Yazar: TIRIA REGENYE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Post-Sovyet Macaristan, Yüzde Bir Hukuk, sivil toplum sektörü, sivil toplum, Post-Soviet Hungary, One and One Percent Law, nongovernmental sector, civil society
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, Macar hükümeti ile hükümet dışı kuruluşlar arasındaki ilişkilerde birkaç değişiklik oldu. Komünist dönemlerde(1949-1989), egemen bir sivil toplum örgütü oluşturulması yasaktı. Bağımsız bir üçüncü sektörün kurulması, demokratik dönemin başlangıcında ana endişelerden biri haline geldi. Bu tez, üçüncü sektörü ve kiliseler için ilk hükümet yardım sistemi olan“Bir ve Yüzde Bir”yasasını vurgulayarak Macar üçüncü sektörünün büyümesini analiz etmeyi amaçlamıştır.“Bir ve Yüzde Bir”yasasına göre, vergi mükellefleri yıllık vergi indirimlerinin yüzde 1'ini hükümet dışı sektör mensupları diğer yüzde 1'ini de kiliseler için ayırabilir.“Bir ve Yüzde Bir”yasası, komünizm sonrası zayıflamış bir sivil toplum içinde hükümet dışı alanı desteklemek için yeterli midir? Bu tez, Macar sivil toplumunda“Yüzde Bir”yasasının ortaya çıkışını ve uygulanmasını tartışmış ve sivil toplum örgütleri üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Ayrıca, bu yasanın sivil toplumun hayırseverlik alışkanlıklarını nasıl etkilediği incelenmektedir. Bu tez, Macaristan'daki sivil toplum örgütleri, vakıflar ve dernek temsilcileriyle derinlemesine görüşmeler, bu konudaki bilimsel çalışmalar, vakıflar ve dernekleri kapsayacak bir biçimde arşiv verilerinden ve 1949'dan 2018'e kadar hükümet idaresinin tarihçesinden yararlanmaktadır. Bu tezde, hala mali ve maddi açıklar yaşayan Macaristan üçüncü sektörünün gelişmesi için“Bir ve Yüzde Bir”yasasının yeterli olmadığını savunmaktadır. Bu mali desteğin alıcılarını vergi mükellefleri belirlese de, finansman esas olarak hükümetin yardım kaynaklarından gelmektedir. Bu nedenle sivil toplum örgütleri, Macaristan'ın üçüncü sektörünün devlet idaresi tarafından geliştirilmesine ve genişletilmesine daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmek gereklidir. Sivil toplum örgütlerinin desteğini artırabilecek diğer unsurları belirlemek amacıyla daha fazla araştırmaya gereksinim bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the Soviet Union, there were several changes between the Hungarian government and the nongovernmental institutions' relationship. Under the Communist order, it was forbidden to create a sovereign civil society organization. The establishment of an independent third sector has become one of the main concerns at the beginning of the democratic era. This thesis aimed to analyze the growth of the Hungarian third sector, highlighting the“One and One Percent”law, which is the first governmental aiding system for the nongovernmental sector and the churches. According to the“One and One Percent”law, taxpayers can allocate one percent from their annual tax deductions to members of the nongovernmental sector and an additional one percent for churches. Is the“One and One Percent”law sufficient enough to support the nongovernmental sphere within a weakened, post-Communist civil society? This dissertation discussed the emergence of Hungarian civil society and the implementation of the“One and One Percent”law within the Hungarian context and explored its effects on the nongovernmental sector. Additionally, it discusses how this law influences the philanthropic habits of the Hungarian civil society. The thesis was conducted secondary scholarly studies, archival data from Hungary about the nongovernmental organizations, including foundations, and associations and the history of the government administration from 1949 to 2018. The thesis argues that the“One and One Percent”law is not sufficient for the expansion of the Hungarian third sector, which still experiences financial and material deficits. Even though taxpayers determine the recipients of this financial support, the funding originates from the government's aid framework. Therefore, it is essential to encourage civil society organizations to invest more in the progress and expansion of the Hungarian third sector by the state administration. Further research is needed to identify other factors that could promote the support of the nongovernmental sector.