Muhyiddîn İbn Arabî'nin Alûsî'nin Rûhu'l-meânî tefsirinde geçen bazı görüşlerinin analizi
Analysis of some opinions of Muhyidîn Ibn Arab in the commentary of Ruhu'l-meânî
- Tez No: 643396
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Âlûsî, Rûhu'l-Meânî, İbn Arabî, el-Fütûhâtü'l-Mekkiyye, Commentary, Âlûsî, Rûhu'l-Meânî, İbn Arabî, al-Fütûhât al-Mekkiyye
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma yakın tarihimizin önemli müfessirlerinden Mahmûd el-Âlûsî'nin Rûhu'l-Me'ânî adlı güzide eserinde geçen Muhyiddîn İbn Arabî'nin görüşlerini konu edinmektedir. Eserde kelamdan fıkha, usûl-i hadisten işârî tefsire, nahivden astronomiye kadar birçok farklı alanda İbn Arabî'nin görüşlerine yer verilmektedir. Çalışmamızın“Giriş”kısmında İbn Arabî'nin ve el-Âlûsî'nin hayatlarından kısaca bahsettik. Rûhu'l-Me'ânî hakkında da kısa bir malumat zikrettik. Sonra“İbn Arabî'nin Rûhu'l-Me'ânî'deki Bazı Görüşleri”başlığı altında asıl konumuzu ele aldık. Âlûsî'nin mezkûr görüşlere yaklaşımını inceleyerek hangi hususlarda İbn Arabî ile aynı görüşte veya farklı görüşte olduğunu tespit etmeye çalıştık. Ayrıca zikredilen görüşlerin konusu hangi ilim dalı ile alakalı ise o ilim dalında söz sahibi âlimlerin konu ile ilgili görüşlerini de zikrederek âlimler arasındaki ittifakları ve ihtilafları beyan etmeye gayret gösterdik. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Âlûsî'nin bazı konularda İbn Arabî'nin görüşlerine katıldığını bazı konularda da onun görüşlerine katılmadığını tespit ettik. Bununla beraber her zaman Muhyiddîn İbn Arabî'den saygıyla bahsettiğini, onun hakkında olumsuz konuşanlara karşı onu savunduğunu müşahede ettik. Âlûsî'ye göre önemli ve muteber olanın cumhur ulemanın görüşü olduğunu söylememiz mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the views of Muhyiddîn İbnü'l-Arabî, who is one of the most important scholars of our recent history, in the work titled Rûhu'l-Meânî of Âlûsî. In the work, the views of Muhyiddîn İbnü'l-Arabî are given in many different fields from theology, fiqh, procedural tastes, lecturer interpretation, nahiv to astronomy. In the“Introduction”part of our study, we briefly talked about the lives of Muhyiddîn İbnü'l-Arabî and Âlûsî. We mentioned a brief information about the Rûhu'l-Meânî. Then, we discussed our main topic under the title of“Some Views of Muhyiddîn İbnü'l-Arabî in Rûhu'l-Meânî ”. By examining Âlûsî's approach to the aforementioned views, we tried to determine in which matters the same or different views with Muhyiddîn İbnü'l-Arabî. In addition, we have tried to declare alliances and disputes among scholars by mentioning the opinions of the scholars who have a say in the subject of science, whichever science branch is related. As a result of our research, we have determined that Âlûsî has agreed with Muhyiddîn İbnü'l-Arabî's views on some issues and that he has disagreed with his views on some issues. However, we have always observed that he spoke with respect about Muhyiddîn İbnü'l-Arabî and that he defended him against those who talk negatively about Muhyiddîn İbnü'l-Arabî. Another important result we obtained as a result of our study is that the tafsir science is a very wide and comprehensive science. The fact that even the opinions conveyed by a scholar from a scholar covers many different branches of science clearly shows this.