Otizm spektrum bozukluğu tanılı hastalarda VEGF, IGF-1 ve HIF-1 kan düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of serum VEGF, IGF-1 and HIF-1 levels between patients with autism spectrum disorder and healthy controls
- Tez No: 643435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT IŞIK, DOÇ. DR. EVRİM AKTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, VEGF, IGF-1, HIF-1, Autism Spectrum Disorder, VEGF, IGF-1, HIF-1
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanılı olgular ve sağlıklı kontrol grubu arasında serum VEGF, IGF-1 ve HIF-1 düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya çocuk ve ergen psikiyatri polikliniğine başvuran, DSM-5 tanı ölçütlerine göre OSB tanısı konan 4-12 yaş arası çocuklar (n=40) ile yaş ve cinsiyet olarak hasta grubu ile eşleştirilmiş sağlıklı kontroller (n=40) alınmıştır. Tüm katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu ve Çocukluk Otizm Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmaya katılan çocukların ebeveynlerinden Sorun Davranış Kontrol Listesi ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Katılımcılardan serum VEGF, IGF-1 ve HIF-1 düzeylerini ölçmek için, gece açlığını takiben saat 8.00-10.00 arasında venöz kan örnekleri alınmıştır. Tüm örnekler toplandıktan sonra enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile IGF-1, VEGF ve HIF-1 düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda OSB tanılı grupta serum IGF-1 düzeyleri sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Serum HIF-1 düzeyleri OSB grubunda düşük olup istatistiksel olarak sınırda anlamlılık düzeyinde bir fark tespit edildi. Çalışmada yer alan gruplar arasında serum VEGF düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: OSB tanılı olgularda yükselmiş serum IGF-1 düzeylerinin ve OSB grubunda düşük olup anlamlılık eğilimi saptanan HIF-1α düzeylerinin etyopatogenezde rol oynayabileceği düşünülmüştür. IGF-1, HIF-1α ve OSB arasındaki nedensellik ilişkisi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine whether serum VEGF, IGF-1 and HIF-1 levels differed between Autism Spectrum Disorder (ASD) patients and healthy controls. Method: Children aged 4-12 years (n=40) who were admitted to the child and adolescent psychiatry outpatient clinic and diagnosed with ASD according to DSM-5 diagnostic criteria and age- and sex- matched healthy controls (n=40) were included in the study. A Sociodemographic Data Form and the Childhood Autism Rating Scale were administered to all participants. Their parents were asked to fill the Aberrant Behavior Checklist scale. Venous blood samples were taken from each participant at 8.00-10.00 am after overnight fasting to measure serum VEGF, IGF-1 and HIF-1 levels. Then, serum VEGF, IGF-1 and HIF-1 levels were measured by the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: Serum IGF-1 levels were found to be statistically significantly higher in the ASD group than the healthy control group. Serum HIF-1 levels were borderline significantly lower in the ASD group. There was no statistically significant difference in serum VEGF levels between the two groups. Conclusion: Increased serum IGF-1 levels and borderline significantly decreased HIF-1 levels in the ASD group have been thought to play an important role in the etiopathogenesis. More studies are needed to determine the causality relationship between IGF-1, HIF-1 and ASD.