Kültür turizmi ve yerli turistlerin buna ilişkin algıları üzerine bir araştırma: Safranbolu örneği
A research on cultural tourism and the perceptions of local tourists about it: Safranbolu sample
  1. Tez No: 643434
  2. Yazar: SEDA GÖÇEN AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Kültür Turizmi, Safranbolu, Tourism, Cultural Tourism, Safranbolu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Günümüzde turizm sektörünün gelişmesi ve değişmesi ile beraber turizm destinasyonları arasında rekabet de her geçen gün giderek artmaktadır. Bu yoğun rekabet ortamında yaşanan değişikliklere uyum sağlayabilmek ve turizmden daha fazla pay elde edebilmek için ülkeler turizmde yeni ürün ve pazar arayışlarına girmeye başlamıştır. Ayrıca teknolojik, ekonomik ve siyasal alanlardaki yaşanan gelişmelerle birlikte kişilerin turizm tercihleri de zamanla değişmeye başlamıştır. Bu değişimler sonucunda insanlar sadece deniz-kum-güneş üçlüsünü tercih etmeyip bazı alternatif turizm alanlarına da ilgi göstermeye başlamışlardır. Alternatif turizm alanları içerisinde yer alan kültürel amaçlı seyahatler insanların turizme katılma nedenleri arasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda önemli bir alternatif turizm türü olan kültür turizminin geliştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Buradan hareketle yapılan bu çalışmanın amacı da Safranbolu'da kültür turizminin mevcut durumunu incelemek ve Safranbolu'yu ziyaret eden yerli turistlerin kültürel bir destinasyon olarak Safranbolu'ya yönelik algılarını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu Safranbolu'yu ziyaret eden yerli turistler içerisinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 400 kişiye uygulanmış ve elde edilen veriler; frekans yüzde tabloları, Ki-Kare, t testi ve Tek Yönlü Varyans analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, yerli turistlerin kültürel bir destinasyon olarak Safranbolu'ya yönelik algılarının genel olarak olumlu olduğu, Safranbolu'nun bugünkü halini iyi olarak değerlendirdikleri ve seyahatlerinden memnun kaldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Competition among tourism destinations is increasing day by day with the development and change of the tourism sector in today's world. Countries have started to look for new products and markets in tourism in order to adapt to the changes in this intensely competitive environment and to gain more shares from tourism. Also, the tourism preferences of the people started to change over time with the developments in the technological, economic and political fields. As a result of these changes, people don't only prefer the sea-sand-sun trio but they also started to show interest in some alternative tourism areas. Cultural travels, which are among the alternative tourism areas, play an important role among the reasons why people involve in touristic activities. In this regard, it is very significant to develop cultural tourism which is an important alternative tourism type. This study aims to examine the current state of culture tourism in Safranbolu and determine the perceptions of local tourists visiting there towards Safranbolu as a cultural destination. The questionnaire form was given to 400 people who were selected among the local tourists visiting Safranbolu by using simple sampling method. The data obtained were analyzed with the help of frequency-percentage tables, Chi-Square, t Test and One-Way ANOVA. As a result of the analyzes, it has been determined that the perceptions of local tourists towards Safranbolu as a cultural destination are generally positive, they evaluate the state of Safranbolu well and are satisfied with their travels.