Öğretmenlerin algılarına göre ortaokul müdürlerinin dönüşümcü liderlik rolleri ile okulların öğrenen örgüt olma ve öğretmenlerin iş tatmini düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the transformational leadership roles, the level of secondary schools as learning organization and teachers' satisfaction from the perspective of teachers
  1. Tez No: 643436
  2. Yazar: MAHMOUD SAFIA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, öğrenen örgüt, iş tatmini, okul müdürleri, Transformational leadership, learning organization, job satisfaction, school principals
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Amaç: Bu araştırma ile ortaokularda çalışan öğretmenlerin, müdürlerinin dönüşümcü liderlik rolleri ile okulların öğrenen örgüt olma ve öğretmenlerin iş tatmini algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 41 ortaokulda çalışan 1047 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, küme ve basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 41 ortaokulda çalışan 411 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”,“Öğrenen Okul Ölçeği”, ve“İş tatmini ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemeleri için; frekans ve yüzde, ortalama, standart sapma, ANOVA testi, Tukey testi, Varyans analizi, Pearson korelasyon ve doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları incelendiğinde, öğretmenlerin dönüşümcü liderlik, öğrenen örgüt olma düzeyi ve iş tatmini düzeylerine ilişkin algı düzeylerinin yüksek olduğu, öğretmenlerin dönüşümcü liderlik, öğrenen örgüt olma düzeyi ve iş tatmini düzeylerine ilişkin algıları mesleki kıdem değişkenine göre (1-5 yıl) grubu lehine farklılık gösterirken cinsiyet ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği, dönüşümcü liderlik ile okulların öğrenen örgüt olma düzeyleri ve iş tatmini düzeyleri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu, okul müdürlerin dönüşümcü liderlik rolleri okulların öğrenen örgüt olma düzeyleri ile öğretmenlerin iş tatmini düzeylerini pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı görülmektedir. Sonuç: Araştırmanın sonuçları incelendiğinde, öğretmenlerin üç ölçeğe ilişkin algılarının yüksek düzeyde olduğu, öğretmenlerin kıdem değişkeni dışında cinsiyet ve eğitim durumu ile ilgili algılarının arasında farklılık olmadığı, üç değişken arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu,bağımsız değişkenin yordama gücü pozitif yönde orta düzeyde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the relationship between the role of the principal as a transformational leader and the school as an educated organization and job satisfaction of teachers from the point of view of teachers. Method: Relational screening model was used in this research. The universe of the research consists of 1047 teachers working in 41 secondary schools. The sample of the research consists of 411 teachers working in 41 secondary schools determined by cluster and simple random sampling method. As a data collection tool in the research;“Transformational Leadership Scale”,“Learning School Scale”, and“Job Satisfaction Scale”were used. Findings: That teachers' perception levels regarding transformational leadership, level of being a learning organization and job satisfaction levels are high. While teachers' perceptions of transformational leadership, level of learning organization and job satisfaction levels differ in favor of the group according to the professional seniority variable (1-5 years), it does not differ by gender and education level variables. There is a positive and moderately significant relationship between transformational leadership and schools' level of learning organization and job satisfaction levels. Transformational leadership roles of school principals are seen to positively and significantly predict teachers 'level of learning organization and teachers' job satisfaction levels. Result: Teachers' perceptions of three scales are high. There is no difference between teachers' perceptions about gender and educational status, except for seniority variable. There is a positive relationship between the three variables. the predictive strength of the independent variable is positive.