Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı hastalarda periferik kanda TLR mRNA düzeylerinin sağlıklı kontrollerle kıyaslanması
Comparison of peripheral blood TLR mRNA levels in patients diagnosed with Autism Spectrum Disorder and healthy controls
- Tez No: 933198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜRGE KABUKÇU BAŞAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Toll Like Reseptörler, Çocuk ve Ergen, Autism Spectrum Disorder, Toll-Like Receptors, Child and Adolescent
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), etiyolojisinde birden çok faktörün rol oynadığı tek bir etkenin neden olarak gösterilemediği nörogelişimsel bozukluktur. Etiyolojide genetik, çevresel, nörobiyolojik faktörler etkili olmakla beraber nöroinflamasyonun ve immün sistem elemanlarının da rol oynadığı yazında gösterilmiştir. İmmün sistemde patern tanıma reseptörü olan Toll Like Reseptör (TLR)'lerin reseptör olarak işlev görmeleri yanı sıra, TLR sinyallerinin nörogenez, aksonal büyüme ve plastisite dâhil olmak üzere santral sinir sisteminde dinamik süreçleri etkilediği bilinmektedir. TLR'ler son yıllarda nöropsikiyatrik hastalıkların da araştırma konusu olmuştur fakat OSB'de TLR çalışmaları kısıtlı olduğu görülmektedir. TLR'lerin OSB etyopatogenezindeki rollerini araştırmak amacıyla 31 OSB tanılı hasta ve 31 sağlıklı kontrolden oluşan çocuk ve ergenin periferik kanda TLR mRNA ekspresyonlarını ve serum protein düzeylerini incelenmiştir. DSM-V tanı kriterlerine göre OSB tanısı alan, bilinen kronik sistemik hastalığı olmayan, medikal tedavi kullanmayan 4-18 yaş aralığında çocuk ve ergenler olgu grubunu, psikiyatrik rahatsızlığı ve bilinen sistemik kronik rahatsızlığı olmayan, medikal tedavi kullanmayan, yaş ve cinsiyet dağılımı olgu grubuna benzer çocuk ve ergenler de sağlıklı kontrol grubunu oluşturmuştur. Katılımcılar ve ebeveynleriyle DSM-V temelli klinik görüşme yapılmış, Çocukluk Çağı Otizm Derecelendirme Ölçeği ve Sorun Davranış Kontrol Listesi uygulanmıştır. Katılımcıların periferik kanda TLR mRNA ekspresyon düzeyleri RT-qPCR işlemiyle kıyaslanmış, TLR mRNA ekspresyonları farklılaşan TLR çeşitlerinin serumda TLR protein düzeyleri ELİSA yöntemiyle ölçülmüştür. Sonuç olarak çalışmamızda OSB grubunun TLR1, TLR4, TLR5, TLR8 mRNA ekspresyon ve protein düzeylerinin kontrol grubuna göre daha yüksek, TLR6 mRNA ekspresyon ve protein düzeylerinin daha düşük, TLR2, TLR3, TLR7, TLR9, TLR10 mRNA ekspresyonlarında farklılık olmadığı saptanmıştır. TLR4 mRNA ekspresyon ve protein düzeylerinin OSB grubunda daha yüksek olması yazınla uyumlu olmakla beraber bizim bildiğimiz kadarıyla yazında OSB'de TLR1, TLR5, TLR6, TLR8 ekspresyon ve protein düzeylerini analiz eden çalışma bulunmamaktadır ve bulgularımız yazında ilk defa bildirilmiştir. OSB'de TLR sinyallerinin daha iyi anlaşılması OSB etiyolojisine ışık tutabilir ve gelecekte terapötik stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir; dahası TLR'ler OSB tanısında aday biyobelirteç olabilirler. Sonuçlarımız TLR'lerin OSB etyopatogenezinde olası rolünü göstermesi amacıyla gelecek çalışmalara ışık tutan bir çalışma olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder in which multiple factors play a role in its etiology, and no single factor can be identified as the cause. In the etiology, genetic, environmental, and neurobiological factors are effective, and it has also been demonstrated in the literature that neuroinflammation and components of the immune system play a role. Toll-Like Receptors (TLRs), which are pattern recognition receptors in the immune system, not only function as receptors but also to influence dynamic processes in the central nervous system, including neurogenesis, axonal growth, and plasticity through TLR signaling. In recent years, TLRs have become a subject of research in neuropsychiatric disorders; however, studies on TLRs in ASD appear to be limited. In order to investigate the role of TLRs in the etiopathogenesis of ASD, TLR mRNA expression and serum protein levels were analyzed in the peripheral blood of 31 ASD patients and 31 healthy control children and adolescents. The case group consisted of children and adolescents aged 4-18 years who were diagnosed with ASD according to the DSM-V criteria, had no known chronic systemic diseases, and not receiving any medical treatment. The control group consisted of healthy children and adolescents without psychiatric disorders or known chronic systemic diseases, also not receiving any medical treatment, and had a similar age and gender distribution to the case group. A clinical interview based on DSM-V was conducted with the participants and their parents, and the Childhood Autism Rating Scale and Aberrant Behavior Checklist were applied. The TLR mRNA expression levels in the peripheral blood of the participants were compared using RT-qPCR, and the serum TLR protein levels of the differentially expressed TLR types were measured by the ELISA method. As a result, our study revealed that the TLR1, TLR4, TLR5, and TLR8 mRNA expression and protein levels were higher in the ASD group compared to the control group, while the TLR6 mRNA expression and protein levels were lower. No significant differences were observed in the mRNA expression levels of TLR2, TLR3, TLR7, TLR9, and TLR10. The higher mRNA expression and protein levels of TLR4 in the ASD group are consistent with the literature; however, to the best of our knowledge, no previous studies have analyzed the expression and protein levels of TLR1, TLR5, TLR6, and TLR8 in ASD, our findings represent the first report of these results in the literature. A better understanding of TLR signaling in ASD may shed light on the etiology of ASD and contribute to the development of future therapeutic strategies. Furthermore, TLRs could serve as potential biomarkers for the diagnosis of ASD. Our findings may be considered as a preliminary study for future research aimed at exploring the potential role of TLRs in the etiopathogenesis of ASD.