Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathanesinde çalışan sağlık personelinin covıd-19 ile ilgili farkındalık düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of covid-19 awareness levels of healthcare personnel working in the operating room of Cukurova University Hospital
- Tez No: 643438
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sağlık çalışanı, SARS-CoV-2, Coronavirüs, Pandemi, bilgi, tutum ve uygulama, farkındalık, COVID-19, SARS-CoV-2, Coronavirus, Pandemic, Health worker, knowledge, attitude and practice, awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: COVID-19, küresel olarak 2,4 milyondan fazla insanın hayatını tehdit eden halk sağlığı sorunudur. Çalışmamızda ameliyathanede görevli sağlık çalışanın; COVID-19 hastalığı ile ilgili bilgi ve farkındalık düzeylerini araştırarak, olası hastaya müdahale durumunda bireysel ve klinik olarak güncel kılavuzlar ışığında gerekli hazırlıklarının olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olup Adana Çukurova Tıp Fakültesi ameliyathanesinde görevli 213 sağlık çalışanına (uzman hekim, asistan hekim, postoperatif derlenme hemşiresi, anestezi teknikeri, ameliyathane teknikeri) internet yoluyla ulaşılarak anket uygulanmıştır. Oluşturulan 40 maddelik anket, sağlık çalışanlarının sosyo-demografik özellikleri, COVID-19 hastalığı hakkında epidemiyolojik bilgileri, kesin/olası tanı COVID-19 hastalarına yönelik ameliyat odalarındaki müdahele prosedürleri ve hastaların ameliyat edildiği odanın fiziki koşulları hakkında bilgi ve tutumları hakkında sorular içermektedir. Bulgular: Katılımcıların % 53,0'ünün (n: 124) hekim (asistan hekim, uzman hekim), % 14,5'inin (n: 34) anestezi teknikeri, % 21,8'inin (n: 51) ameliyat ve postoperatif derlenme hemşiresi, % 10,7'sinin (n: 25) ameliyathane teknikeridir. Katılımcıların % 49,1 (n: 115)'inin COVID-19 ile ilgili eğitim aldıkları belirlendi. Sağlık çalışanlarının önemli bir kısmı, hastalığın bulaşma (n:199, % 85,0) ve semptom başlangıcı (n:219, %93,6) hakkında yeterli bilgiye sahiptir. COVID-19 hakkında eğitim alma, meslek ve mesleki deneyim gibi faktörler, COVID-19 bilgi ve tutum algısı ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Katılımcıların çoğunluğu COVID-19 ile ilgili olumlu bilgi ve farkındalığa sahip fakat uygulamanın belirli yönlerinde boşluklar olduğunu belirlenmiştir. Sonuç olarak, COVID-19 önleme ve korunma ilgili eğitim farklı faktörlere (eğitimsel kazanım, meslek, mesleki tecrübe vb.) göre düzenlenmeli, bilgi içerikli eğitimlerin yanı sıra davranış ve tutumların değiştirilmesine yönelik planlamalar yapılmalıdır. Bu çalışmanın bulgularının, oluşturulan prosedürler açısından COVID-19 hastalarına daha güvenli ve daha iyi sağlık hizmeti sunulmasına katkı sağlayacağına ve mücadelede farkındalığı artıracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Assessment of Covid-19 Awareness Levels of Healthcare Personnel Working in the Operating Room of Cukurova University Hospital (Survey Study) Aim: COVID-19 is public health problem threatening lives of >2.4 million people globally. We aimed to investigate the knowledge and experience levels of healthcare-workers in operating room about the COVID-19 and evaluate whether they have the necessary preparations according to clinical guidelines in case of possible patient intervention. Material and methods: In cross-sectional and descriptive study, 213 healthcare workers (specialist ,assistant physician, nurse, anesthesia technician, operating room technician) working in the Çukurova University operating room were reached by internet and questionnaire applied. 40-item questionnaire includes questions about socio-demographic characteristics, epidemiological information about COVID-19 , definitive/probable diagnosis of COVID-19, intervention procedures in operating rooms and information about physical conditions of operating rooms. Results: %53 of participants (n:124) were physicians, 14.5% (n:34) were anesthesia technicians, 21% 8 (n:51) of them were operating and postoperative recovery nurses, 10.7% (n:25) were operating room technicians. 49.1% (n:115) of the participants received training on COVID-19. Significant portion of the healthcare professionals have sufficient information about transmission (n:199,85.0%) of the disease and onset of symptoms (n:219,93.6%). Factors such as training about COVID-19, profession and experience found to be associated with perception of COVID-19 knowledge and attitude. Conclusion: The majority of participants have positive knowledge and awareness of COVID-19, but there are gaps in certain aspects of implementation. Education related to COVID-19 prevention and protection should be arranged according to different factors (educational attainment, occupation, experience, etc.), and plans should be made to change behavior and attitudes as well as information-based trainings. We think that findings of this study will contribute to provision of safer and better healthcare services to COVID-19 patients and will increase awareness in the fight.