Borderline kişilik bozukluğu ve yalan
Borderline personality disorder and lying
  1. Tez No: 643491
  2. Yazar: MURAT OLTULULAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Bozukluğu, Yalan, Suç Eğilimi, Borderline Personality Disorder, Lying, Crime Tendency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı borderline kişilik bozukluğunda yalan davranışı ve suç eğilimini literatüre sunmaktır. Yöntem: COVID-19 pandemisine denk gelen bu araştırmada çevrimiçi anket yöntemi kullanılarak hem nicel hem de nitel veriler elde edilmiştir. 60 borderline kişilik bozukluğu tanısı almış ve 60 tanı almamış kişi ile yürütülen anket çalışmalarında, Borderline Kişilik Ölçeği, İnsan İlişkilerinde Manipülasyon Ölçeği ve Utanç ve Suçluluk Eğilimi Ölçeği ile sosyodemografik bilgiler (cinsiyet, yaş, medeni durum gibi) incelenmiştir. Bulgular: Veri analizinden elde edilen bilgilere göre, borderline tanısı alan bireylerde yalana ve suç eğilimine rastlanıldığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra kontrol grubundaki tanı almamış kişiler arasındaki bazı katılımcılarda borderline alt boyutlarında yükseklik tespit edildi. Sonuç: Bu araştırma sonucunda borderline kişilik bozukluğu tanısı alan bireylerin yalan davranışı ve suç eğilimi geliştirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to present the lie behavior and crime tendency to the literature in borderline personality disorder. Method: In this study, which coincides with the COVID-19 pandemic, both quantitative and qualitative data were obtained using the online interview and online survey method. In the surveys conducted with 60 people who were diagnosed with borderline personality disorder and 60 who were not diagnosed, the Borderline Personality Scale, the Manipulation Scale in Human Relations Scale, and the Shame and Guilt Tendency Scale and sociodemographic information (gender, age, marital status etc.) were examined. Results: According to the information obtained from the data analysis, it was found that individuals diagnosed with borderline had a lie and tendency to crime. In addition, height of borderline sub-dimensions was determined in some participants among the undiagnosed subjects in the control group. Conclusion: As a result of this research, it was determined that individuals diagnosed with borderline personality disorder developed false behavior and forensic crime tendency.