Afet riskinin azaltılmasında kullanılan bir araç olarak kamu değeri
Public value as a tool to reduce disaster risks
- Tez No: 643515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afet, Risk Azaltma, Kamu Değeri, AFAD, NCCD, Disaster, Risk Reduction, Public Value, AFAD, NCCD
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Afetler, toplumların formlarındaki yetenek ve kazanımlarına karşı daha şiddetli ve daha zararlı hale gelmiştir; bu da hükümetleri, vatandaşlarının iyi olayların gelişimini takip ederek afet riskini azaltma programları gibi programların güvenliğini ve uygulanmasını sağlamaya çağırmaktadır. Kamu değeri fikri, kamu yönetimi yaklaşımının bir güncellemesi ve bu anlamda kamu kurumlarının belirli bir kamu meselesi konusundaki performansını iyileştirmek ve ölçmek için bir araç olarak gelişmiştir. Bu çalışma, daha iyi performans sonuçları için afet risk yönetiminde yer alan paydaşlar arasında verimliliği optimize eden faktörleri önermek için Kamu Değeri perspektiflerinden yararlanmaktadır. Kamu Değeri perspektifleri Mark Moore teorisine göre tartışılmış, performans ölçüm göstergeleri Sir Michael Barber tarafından geliştirilen Kamu Değeri çerçevesinden seçilmiş ve değerlendirilmiştir. Bu çalışma, Sudan ve Türkiye'deki kamu sektörlerinin afet riskini azaltma yönetim sistemlerini araştırmayı amaçlayarak, iki sistem arasındaki operasyonel ve yapısal kapasitelere ve afet yönetiminin yasal dayanağına odaklanan güçlü ve zayıf yönleri tespit ettiği bulguya dayanarak, ülkelerin karşı karşıya olduğu boşlukları tespit etmek ve zayıf yönleri güçlü yanlara çevirmek için gerekli önerileri sağlamakla birlikte bu alanda gelecekteki araştırmalar için fikir vermeyi amaçlanmaktadır. Temel olarak araştırma hedeflerine ulaşmak için nitel bir metodolojiye dayanmaktadır. Afet riski yönetimi ile ilgili gerekli veriler mevcut literatürden (bilimsel makaleler, araştırma ve teknik raporlar) kullanılmıştır. Bu çalışma, 2005 yılında HFA'nın başlangıcından bu yana değerlendirmeye tabi tutulan ülkelerde afet yönetimi çalışmalarına (AFAD ve NCCD) liderlik eden iki kurum üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, paydaşlar ve ilgili kısımlar arasındaki sinerjinin arttırılması için Kamu Değeri perspektiflerinin afet riskinin azaltılmasına entegre edilmesi için bir çerçeve sunulmaktadır. Araştırma, Sudan'da Afet Riskini Azaltma performansının daha az sistematik olduğunu, ARA için resmi bir çerçeve veya resmi bir organ ve otorite başkanının standartlarının ve uygun idari rehberliğin bulunmadığını görüyor. Aynı şekilde kapasite geliştirmeme, sürekli eğitimin olmaması ve yerel katılımın özümsenmemesi, alandaki kadrolardan yetkinlik veya uzman seçimi olmayan istihdam yöntemleri ve fon veya bütçeye yetersiz tahsis gibi sorunları ortaya koymuştur. Bunların hepsi birer engel ve bu açıdan afet riskini azaltma programlarının uygulanması ve takibi ile ilgili bir organın tanımlanması ve akıllı hedeflere dayalı stratejik bir planın ve organize performansın ölçülmesi ile işe alım politikalarının ve tutarlı çalışma gereksinimlerinin güncellenmesi için güçlü bir çerçevenin tanımlanması önerilmektedir ve uygun fon, kaynak ve tesislerin nihayetinde iyileştirilmesi gerekmektedir. Araştırma Türkiyede Afet Riskini Azaltma performansının nispeten sistematik olduğunu ve 2000'li yıllardan bu yana düzenleyici reform çabalarının devam ettiğini ortaya koymuştur. Yasal bir temeli ve SMART hedefleri ve ölçümü ile ilgili stratejik planları ve performans raporları vardır. Bununla birlikte, ancak, kurumsal standartlara göre vurgulanması gereken önemli bir konu da afet risk azaltmanın merkezileşmesidir ki bu daha da yerel düzeyde olmalıdır. Son olarak bu çalışma, kapsamlı afet risk azaltma sistemleri geliştirilmesini, halkın katılım faktörlerini ve paydaşların motive edici girişimlerini gözden geçirmeyi önermektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters have become more severe and more harmful to the capabilities and gains of societies in their forms, which calls on governments to ensure the security and implementation of programs such as disaster risk reduction programs that their citizens avoid these events through the developmental pursuit by good management. The idea of Public Value has grown as an update of the public administration approach and as a tool to improve and measuring the performance of public institutions towards a specific issue of public concern, in this sense. This study draws on Public Value perspectives to suggest factors that optimize efficiencies between stakeholders involved in disaster risk management for better performance outcomes. Public Value perspectives are discussed based on Mark Moore theory, performance measurement indicators were selected and evaluated from the Public Value framework developed by Sir Michael Barber's. This study aims to explore disaster risk reduction management systems of the public sectors in Sudan and Turkey, Based on the finding where identified the strengths and weaknesses between the two systems with a focus on the operational and structural capacities and the legal base for disaster management, identify gaps faced by countries and provides relevant recommendations to turn weaknesses into strengths as well as give ideas for future research in this area. The work-based mainly on a qualitative methodology for achieving the research objectives. The required data on disaster risk management has been used from available literature (scientific articles, research and technical reports). This study conducted on two selected agencies leading Disaster management works in the subjected countries (AFAD and NCCD) as a basis for assessment since the outset of the HFA in 2005. Also, a framework for integrating the Public Value perspectives in disaster risk reduction is presented for increasing synergy between the stakeholders and parts involved. In Sudan, the research found that the Disaster Risk Reduction performance is less systematic, there is no formal framework or formal body for the DRR, poor allocation in funding or budget, and methods of employment that lack selection of competencies or specialists from cadres in the field, lack of standards and appropriate administrative guidance from the head of the authority or disaccountability, lack of capacity building and ongoing training and assimilation of local participation. All of these are obstacles. From this standpoint, it is proposed to define a body concerned with the implementation and follow-up of disaster risk reduction programs and to define a strategic plan based on smart goals and a strong framework for measuring organized performance and updating recruitment policies and consistent work requirements, and that appropriate fund, resources and facilities are should to be improve finally. In Turkey, the research found that the Disaster Risk Reduction performance is comparatively systematic, and since the 2000s, regulatory reform efforts have been continuing. It has a legal basis and relevant strategic plans and performance reports with SMART objectives and measurement. However, there is a significant issue that is needed to be a highlight based on institutional standards which can be briefed as a centralization environmental in term of all DRR duty should be at the local level. The study recommends to develop comprehensive DRR systems, review the public participation factors and review the stakeholder's motivating initiatives.