İlkokul dördüncü sınıftaki Suriyeli öğrencilerin Türkçe dersinde karşılaştıkları sorunlar
Problems primary school 4th grade Syrian students face in Turkish lessons
- Tez No: 643657
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KARABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli öğrenciler, Türkçe dersi, ilkokul, dil becerileri, Syrian students, Turkish lesson, primary school, language skills
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, devlet ilkokulları dördüncü sınıflarında öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin Türkçe dersinde karşılaştıkları sorunları öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda belirlemek ve bu sorunlara ilişkin öğretmenlerin çözüm önerilerini sunmaktır. Bu araştırma, tarama türünde bir araştırma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma evrenini, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Kayseri ili merkez ilçelerinde (Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi ve Talas) Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı, Suriyeli öğrencilerin olduğu resmi ilkokulların dördüncü sınıflarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Örneklem seçimini basit seçkisiz örneklem yöntemiyle yapılmış ve belirlenen 57 ilkokulda görev yapan ve sınıfında Suriyeli öğrencisileri olan 170 dördüncü sınıf öğretmenini araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi bilme ve öğrenme durumunun ve Türkçe dersinde okuma-dinleme ve yazma-konuşma çalışmalarındaki sorunlarının belirlenmesine yönelik toplanan verilerin analizinde betimsel analiz teknikleri (frekans ve yüzde) ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ilkokul dördüncü sınıftaki Suriyeli öğrencilerin Türkçe öğrenirken yaşadıkları sorunlara yönelik ulaşılan sonuçlara göre; Suriyeli öğrencilerin Türkçe bilme, akademik başarı durumları, öğrenme istekleri ve çabaları“katılıyorum”düzeyindedir. Ayrıca öğrenciler Türkçe öğrenirken okuma ve yazma çalışmalarında daha çok zorlanmaktadırlar. Öte taraftan öğrenciler Türkçeyi kullanırken dinleme ve konuşma becerilerinde daha az problem yaşamaktadır. Öğrencilerin okuma çalışmalarında karşılaştıkları sorunlar; yavaş okuma, okurken harf eksiltme, heceleri doğru telaffuz edememe, sesli ve sessiz harfleri karıştırmadır. Öğrenciler, dinleme çalışmalarında dikkatlerini dinlenen metne verebilmekte ancak metinlerde geçen bazı kelimeleri ve uzun cümleleri anlamamaktadırlar. Öğrencilerin yazma çalışmalarında karşılaştıkları sorunlar ise; harflerin büyük veya küçük formlarını doğru yazamama, büyük-küçük harflerin kullanım yerlerini karıştırma, cümleleri doğru yazamama, kelimeleri eksik yazma, konuşulduğu gibi yazma, noktalama işaretleri ve ekleri yanlış ya da eksik kullanmalarıdır. Suriyeli öğrenciler derste söz almak isteyip konuşmakta ancak konuşurken her zaman kısa cümleler kullanmakta ve sorulan sorulara bir iki kelime ile cevap vermektedirler. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda, Türkçe öğrenen Suriyeli öğrencilere yönelik olarak uyum ve Türkçe hazırlık sınıfı gibi uygulamaların planlanıp yürürlüğe konması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the problems faced by 4th grade Syrian students studying in public primary schools in the Turkish lessons in line with the opinions of the teachers and to propose solutions to these problems by the teachers. In this research, the survey model was used. The universe of the study consisted of 4th grade classroom teachers working in public schools located in the central districts of Kayseri Province (Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi and Talas) in the 2019-2020 academic year. By using the simple random sampling method, 57 primary schools were selected and 170 fourth grade teachers who had Syrian students in their classes formed the study sample. Throughout the research, a questionnaire developed by the researcher was used. Descriptive analysis techniques (frequency and percentage) and content analysis were used for the analysis of the collected data. Within the scope of the research, the conclusions reached regarding the problems experienced by 4th grade Syrian students in Turkish lessons shows that the knowledge of Turkish, academic success of the students, students' desire and effort to learn Turkish are at“agree”level. When it comes to language skills Students experience more difficulty in reading and writing while learning Turkish. However, while they experience less problems in listening and speaking skills using Turkish. Problems encountered by students in reading studies were such problems as slow reading, dropping letters while reading, not being able to pronounce the syllables correctly, and mixing vowels and consonants while reading. For listening, Students were able to pay attention to the text they listened to but they were not able to understand some words and long sentences in the texts. It is also important to recommended the problems encountered by Syrian students in writing studies, it were such problem as not being able to write uppercase or lowercase letters correctly, confusing uppercase and lowercase letters, not writing correct sentences, incomplete words, confusing vowels more than consonants, writing words as the way they pronounce them, wrong or incomplete use of punctuation marks and prefixes. However, for speaking, the students want to speak Turkish in the lessons, but they always use short sentences and answer the questions with a few words and sometimes they prefer to remain silent in classroom discussions. Finally, in line with the opinions of the participant teachers, orientation and Turkish preparatory classes should be planned and put into practice in order to facilitate Syrian student's education life.