Banka teminat mektuplarının ödenme süreci
Payment process of letters of guarantee
  1. Tez No: 643660
  2. Yazar: ECEM DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KORKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka teminat mektubu, ödeme süreci, lehtar, muhatap, Letter of guarantee, payment process, beneficiary, drawee
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Küreselleşen dünyada, ulusal ve uluslararası ticari sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmesi, dolayısıyla bu yükümlülüklerin teminat altına alınması gereksinimi banka teminat mektuplarının sıklıkla kullanılmasına yol açmıştır. Banka teminat mektubu genel olarak, lehtarın bir sözleşme ile bir malın teslimi, bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi şeklinde üstlendiği yükümlülüğü yerine getirmemesi ihtimaline karşı, genellikle lehtarın talebi üzerine, muhatap lehine, banka tarafından teminat mektubunda belirtilen meblağın garanti altına alınması ve hiçbir itiraz ve hükme gerek duymadan, derhal ödenmesi taahhüdü içeren garanti belgesi olarak tanımlanabilir. Güvenilir olma, hızlı bir şekilde elde edilebilme ve paraya çevrilebilme özellikleri nedeniyle ticaret uygulamasında oldukça tercih edilen banka teminat mektupları hakkında, uygulanacak hukuk bakımından ayrı ve özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Banka teminat mektuplarına ilişkin, Yargıtay'ın 1967 ve 1969 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararları doğrultusunda garanti sözleşmesi olduğu kabul edilerek uygulamada birlik sağlanmıştır. Banka teminat mektuplarının garanti sözleşmesi olduğu kabulü ile çalışmamızda banka teminat mektuplarının unsurları, tarafları, geçerlilik koşulları, sözleşmenin kuruluşu ve çeşitleri, ödeme talebi, ödeme talebinin reddine dayanak def'i ve itirazlar ve tarafların ödeme güçlüğünün banka teminat mektuplarının ödenmesi sürecine etkisi garanti sözleşmesi çerçevesinde incelenmiştir. Banka teminat mektupları, ticaret uygulamasında yaygın bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Bu bağlamda banka teminat mektubuna uygulanacak hukuk bakımından özel düzenleme gereksinimi devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The need to guarantee and fulfill obligations arising from national and international commercial contracts in a globalizing world have led to frequent use of letters of guarantee. Bank letters of guarantee can be defined as the revocable undertaking of the bank issued at the request of the applicant in favor of the beneficiary, guaranteeing a certain amount of payment in case of failure of the applicant to fulfill his/her obligations. Bank letters of guarantee are widely used in the commercial world as they are reliable, easily obtainable and convertible into money. Despite this, there is no separate and special regulation regarding the law to be applied resulting in a legal gap The existing legal framework is based on the decisions of the Supreme Court of Appeals handed down in 1967 and 1969, which accepted bank letters of guarantee as a contract of guarantee. In the thesis, we assume bank letters of guarantee as a contract of guarantee in line with the case law of the Supreme Court of Appeals and examine the components of the bank letters of guarantee, their parties, their validity conditions, the establishment and types of the contract, the request of payment, the basis for the rejection of the request of payment and the objections of the payment difficulty of the parties on the payment process of the bank letters of guarantee within the framework of contract of guarantee. Bank letters of guarantee continue to be widely used in commercial practice. Therefore, there is a need for special legal arrangements clarifying the law that will be applied in the use of bank letters of guarantee.