Political representation and economic growth
Siyasi temsil ve ekonomik büyüme
  1. Tez No: 643718
  2. Yazar: SEÇKİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR NARİN EMİRHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Temsil, Ekonomik Büyüme, Siyasi Kurumlar, Political Representation, Economic Growth, Political Institutions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Siyasi temsil, çağdaş demokrasilerdeki tüm politika yapım süreçlerinin merkezinde olan bir kurumdur. Kurumun ekonomi politikası kararlarını etkilemedeki belirgin rolüne karşın ekonomi yazınından gördüğü akademik ilgi, ülkeler arası sistematik veri eksikliğinin de sebebiyle, düşük olmuştur. Bu çalışma, 38 Avrupa ülkesinde 1946 ile 2017 yılları arasında gerçekleşmiş olan toplam 527 genel seçimdeki boşa gitmiş oyların yaygınlığına dair istatistiklerden faydalanarak, siyasi temsil kurumuna dair ülkeler arası ampirik analizleri mümkün kılan özgün bir veri seti oluşturmuştur.“Siyasi Temsil Veri Seti”olarak adlandırdığımız bu veri seti, Avrupa ülkelerinde 1950 sonrası dönemdeki siyasi temsil süreçlerinin kapsayıcılığını yıllık gözlemler biçiminde ölçen PRi ve PRii isimli iki göstergeden oluşmaktadır. PRi göstergesi bir seçimde boşa gitmiş oyların tüm geçerli oylara oranını verirken, PRii göstergesi ise bir seçimde boşa gitmiş, geçersiz ve boş oyların toplamının tüm oylara oranını vermekte, bu sayede iki gösterge, bir ülkede siyasi temsil hakkı kazanamamış seçmenlerin tüm seçmenlere oranının iki farklı ölçümünü oluşturmaktadır. İstatistiksel analizlerimize göre PRi ve PRii göstergeleri, Birleşmiş Milletler'in İnsani Gelişim Endeksi, Freedom House adlı kuruluşun Siyasi Haklar ve Sivil Özgürlükler endeksleri ve Economist Intelligence Unit adlı kuruluşun Demokrasi İndeksi gibi diğer önemli iktisadi gelişme göstergelerinin kıta coğrafyası üzerinde gösterdiği değişkenliğin yaklaşık olarak yüzde 40 ile 70 arasındaki kısmını açıklayabilmektedir. Siyasi temsil kurumunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini araştıran ampirik analizimiz ise, Avrupa demokrasilerinde sergilenen daha kapsayıcı siyasi temsil süreçlerinin ekonomik büyüme oranları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Diğer taraftan, siyasi temsil ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin gelişmiş demokrasilere kıyasla eksik demokrasilerde daha belirgin olabileceğine dair ipucuna rastlanmıştır. Daha az demokratik olan toplumların ekonomik büyüme oranları temsil kurumlarının kapsayıcılığındaki değişkenlikten daha kolay etkilenebilirken, gelişmiş demokrasilerde ise bu ilişki yok derecesinde zayıf görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Political representation is an institution that sits at the heart of all policy-making processes in contemporary democracies. Despite the institution's essential role in influencing economic policy decisions in democratic societies, academic interest it has received from the field of economics has remained low, in part due to the unavailability of systematic cross-country data that allow for robust empirical analysis. Exploiting the prevalence of wasted votes in a total of 527 general elections that took place in 38 European countries between 1946 and 2017, we construct a novel dataset of political representation that allows for cross-country empirical analysis of the institution. The Political Representation Dataset, as we call it, consists of two annual indicators, the PRi and PRii, which measure the inclusiveness of processes of political representation across Europe in the post-1950 period. The PRi gives the proportion of wasted votes to all valid votes in an election, while the PRii gives the proportion of the sum of wasted, invalid and blank votes to all votes in an election, thereby constituting two separate expressions of the percentage of voters who have not gained the right to be politically represented in a democracy. We demonstrate that the PRi and PRii can significantly explain around 40 to 70 percent of the continent-wide variation in other popular indicators of economic development, such as the United Nation's Human Development Index, Freedom House's Political Rights and Civil Liberties indices and the Economist Intelligence Unit's Democracy Index. Regarding our empirical findings on the impact of political representation on economic growth, we propose that more inclusive processes of political representation do not have a systematic influence on economic growth rates in European democracies. On the other hand, we find preliminary evidence that the link between political representation and economic growth may be more nuanced in flawed democracies than in advanced democracies. Economic growth rates of less democratic nations are seemingly more prone to significant influences from variations in the inclusiveness of their representative institutions, whereas the link is found to be weak to non-existent in full democracies.