Popular attitudes toward free markets in Turkey, Iran, Former Soviet Union and the Unitade States
Türkiye, İran, Bağımsız Devletler Toluluğu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde serbest piyasa ekonomisine karşı tutumlar
  1. Tez No: 64376
  2. Yazar: AYGÜL ÖZBAFLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NADER HABİBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi psikolojisi, ekonomide gelişme, ekonomik reform, Economic psychology, economic development, market reform
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET TÜRKİYE, İRAN, BA?IMSIZ DEVLETLER TOPLULU?U VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDE SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE KARŞI TUTUMLAR AYGÜL ÖZBAFLI YÜKSEK LİSANS TEZİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Nader Habibi Temmuz 1997 Serbest piyasa ekonomisinin başarılı olmasını engelleyen faktörler sadece ülkedeki kurum ve politikalara mı bağlıdır yoksa insanların tutumlarının da bir etkisi var mıdır? Bu soruya yanıt bulabilmek için, Robert Shiller, Maxim Boycko, ve Vladimir Korobov (1991) New York ve Moskova'da anket yaptılar. Aynı çalışmayı Nader Habibi (Mayıs 1995) Tahran'da uyguladı. Bu tezde bizim amacımız, Türkiye'de serbest piyasa ekonomisine karşı olan tutumları anket yöntemi ile ortaya çıkarmak ve bunları İran, B.D.T. ve A.B.D.'dekilerle karşılaştırmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POPULAR ATTITUDES TOWARD FREE MARKETS IN TURKEY, IRAN, FORMER SOVIET UNION AND THE UNITED STATES AYGÜL ÖZBAFLI MASTER OF ECONOMICS Supervisor: Assist. Prof. Nader Habibi July 1997 In order to find whether the major obstacles to the success of free markets are“the attitudes, morals, and understandings of the people themselves, not just the institutions or policies they live with,”Robert Shiller, Maxim Boycko, and Vladimir Korobov (1991) conducted surveys of randomly selected individuals in the Soviet Union and in the United States. The same study was repeated in Iran by Nader Habibi (May 1995). The goal of this thesis is, using the same set of questions that Shiller et al. (1991) used, to collect data on popular attitudes toward free markets in Turkey and compare the results obtained from this survey analysis with those in Iran, former Soviet Union and the United States.