Daire ve doğru eksenli kompozit çubuk sistemlerin tamamlayıcı fonksiyonlar yöntemi ile statik analizi
Static analysis of composite circular and straight axis beam systems by complementary functions method
- Tez No: 643789
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYTULLAH TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı Fonksiyonlar Yöntemi, Tabakalı Kompozit Çerçeveler, Değişken Kesitli Çubuklar, Statik Analiz, İki Noktalı Sınır Değer Problemi, Complementary Functions Method, Layered Composite Frames, Variable Cross-Sectioned Rods, Static Analysis, Two Point Boundary Value Problems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışmada, tabakalanmış kompozit malzemeli, sabit ve değişken kesitli doğru ve/veya daire eksenli çubuklardan oluşan çerçeve sistemlerin düzlem içi tekil ve üniform yayılı statik yükler altındaki davranışı Tamamlayıcı Fonksiyonlar Yöntemi (TFY) ile incelenmiştir. Değişken kesitli doğru ve daire eksenli çubukların statik davranışını idare eden denklemler Timoshenko kiriş teorisi kullanılarak elde edilmiştir. Formülasyonda, eksenel ve kayma deformasyonu etkileri göz önüne alınmıştır. TFY'ye dayalı başlangıç değer probleminin çözümleri için 5. mertebe Runge-Kutta (RK5) algoritması kullanılmıştır. Bu yapı elemanlarının rijitlik matrisleri ve yük vektörleri TFY ile elde edilmiş ve bu amaçla Fortran dilinde bilgisayar programı hazırlanmıştır. Hazırlanan bilgisayar programı yardımı ile tabakalanma açılarının, farklı kesit ve geometri özelliklerine sahip birçok çerçevenin eleman uç kuvvetleri ve düğüm deplasmanları üzerinde olan etkileri araştırılmıştır. Farklı tabakalanma durumları dikkate alınarak E1/E2 oranının sistemdeki eleman uç kuvvetleri ve düğüm deplasmanları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Problemler, çeşitli E1/E2 oranları için ayrı ayrı Fortran da kodlanan program ile çözülmüştür. Bilgisayar programının kontrolü literatürde mevcut sonlu eleman sonuçları ile karşılaştırılarak, literatür ve ANSYS ile uyumlu ve etkin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of frame systems with layered composite material consisting of straight and/or circular axis uniform and variable cross-section rods under the static in-plane point/uniformly distributed loads are examined by the Complementary Functions Method (CFM). Equations governing the static behavior of the straight and circular axis rods with variable cross-section are obtained by using the Timoshenko beam theory. The axial and shear deformation effects are considered in the formulations. The fifth-order Runge- Kutta (RK5) algorithm has been employed in the solution process of initial value problems by the CFM. The rigidity matrices and load vectors of these structural elements have been obtained by the CFM and for this purpose, a computer program is coded in FORTRAN. With the help of prepared program the effects of layer sticking angle, on the nodal displacement and element end forces of frames with variable cross-section and geometry features are investigated. The effects of the E1/E2 ratio on the element end forces and nodal displacement values of the system are investigated considering different layer sticking angles.The problems are solved in the program coded in FORTRAN for several E1/E2 ratios separately. Verification of the computer program is performed with the comparison of the presented results and those of the finite element method and it is shown that they are effective and in a good agreement with ANSYS and the literature.