Yazıcıya dönüştürülmüş 6 eksenli robot ile kompozit süt ürünlerinin 3b basımı
3d printing of composite dairy products with a 6-axis robot converted into a printer
- Tez No: 986060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ ÖZBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Basım, 6 Eksenli Robot, Gıda Basımı, 3D Printing, 6-Axis Robot, Food Printing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanları sürekli artmaktadır, bu kullanım alanlarından birisi de 3 boyutlu gıda basımıdır. Gıda basımı günümüzde yeteri kadar yaygın olmasa da gelişmeye ve ilerlemeye devam etmektedir. Kişiye özel beslenme, kişiye özel tasarım, geometrisi zor besinlerin oluşturulması, yeme güçlüğü çeken bireylere özel besin oluşturulması açısından 3 boyutlu gıda basımı geleneksel gıda üretim yöntemlerine güçlü bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Basım işlemlerinde ürün kalitesine etki eden basım hızı, nozul çapı, katman kalınlığı ve karışım viskozitesi gibi parametrelerin doğru ayarlanmasıyla gerçekleşen basımlar bu alandaki çalışmaların önemini göstermektedir. Bu çalışmada altı eksenli bir endüstriyel robotun yazıcıya dönüştürülmesi ve kompozit süt ürünlerinin üç boyutlu (3B) basımında kullanılması incelenmiştir. Çalışmada sodyum kazeinat, süt tozu, pektin ve karragenan gibi gıda bileşenleri kullanılarak baskıya uygun karışımlar elde edilmiş, robotik sistemde özel olarak tasarlanan ekstrüzyon başlığı aracılığıyla basım gerçekleştirilmiştir. Elde edilen ürünlerin reolojik özellikleri, baskı parametreleri ve yapısal bütünlükleri değerlendirilmiştir. Bu araştırma, gıda basımında endüstriyel robotların potansiyelini göstermekte ve kişiselleştirilmiş gıda üretimi için yeni bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The application areas of three-dimensional (3D) printers are continually expanding, and one of these areas is 3D food printing. Although food printing is not yet widespread, it continues to develop and advance. By enabling personalized nutrition, custom design, the creation of foods with challenging geometries, and products tailored for individuals with swallowing difficulties, 3D food printing stands out as a strong alternative to traditional food production methods. Successful fabrication depends on correctly tuning parameters that affect product quality such as printing speed, nozzle diameter, layer thickness, and mixture viscosity, underscoring the importance of research in this field. In this study, the conversion of a six-axis industrial robot into a printer and its use for the three-dimensional printing of composite dairy products were examined. Printable formulations were prepared using food ingredients such as sodium caseinate, milk powder, pectin, and carrageenan, and printing was carried out via a custom designed extrusion head integrated into the robotic system. The rheological properties of the resulting products, the printing parameters, and their structural integrity were evaluated. This research demonstrates the potential of industrial robots in food printing and offers a new approach to personalized food production.