Antecedent of pre-negatiation: An analysis of Eğyptian-Israil (1970-1978) and Syrian-Israil (1992-1995) conflicts
Mısır-İsrail (1970-1978) ve Suriye-İsrail (1992-1995) anlaşmazlıklarında müzakere öncesi analizi
- Tez No: 64383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİMET BERİKER ATİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Pre-negotiation, conflict termination, conflict resolution, Models of Timing, Hurting Stalemate Model, Imminent Mutual Catastrophe Model, Enticing Opprtunity Model, Entrapment Model. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz Mısır-Israil (1970-1978) ve Suriye-Israil (1992-1995) Anlaşmazlıklarında Müzakere Öncesi Analizi Zeynep Selçuk Müzakere öncesi süreç, resmi müzakerelere doğru atılan ilk adimdir. Bu süreci anlaşmaya doğru götüren veya anlaşmayı engelleyen bazı faktörler bulunmaktadir. Camp David Öncesi Mısır-Israil ve Soğuk Savaş Sonrası Suriye-Israil anlaşmazlığı bu analizin tabanım oluşrurmaktadir. Faktörlerin analizi bu iki anlaşmazlıktan yaralanılarak yapılmıştır. Faktörler önce araştırma içinde kullanılan tanımlarıyla belirtilmiş olup, birer varsayım önerisiyle birlikte verilmiştir. Eğer anlaşmazlık içinde faktörlere rastlandıysa, etkileri verilmiştir. Sonuç bölümünde, etkilerin varsayımlara uygunluğu tartışılmıştır. Yapılan araştırmada Suriye-Israil anlaşmazlığı, anlaşmaya götüren faktörler açısından daha zengindir. İki anlaşmazlık arasındaki en büyük fark, ilk anlaşmazlığın (anlaşma sağlayan faktörler açısından yüksek oranda desteklenmemesine rağmen) resmi bir anlaşmayla noktalanmış olmasıdır. Bu konuda ikilem gibi gözüken bulgu, sonuç bölümünde açıklanmıştır. Genel çıkarımlar, sonuç bölümünde özet olarak verilmiştir. Anahtar Kelimeler ; Müzakere öncesi, anlaşmazlık sonu, anlaşmazlık çözümü, Zamanlama Modelleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Antecedents of P re-Negotiation: An Analysis of Egyptian-Israeli (1970-1978) and Syrian-Israeli (1992-1995) Conflict by Zeynep Selçuk Pre-negotiation is a first step towards conflict termination. There are certain factors which either facilitate or hinder the pre-negotiation phase towards conflict terminaton. For this purpose two cases, Pre-Camp David Phase of Egyptian-Israeli and Post Cold War period of the Syrian-Israeli conflicts are analyzed. Variables borrowed from the negotiation literature are used as analytical tools to investigate the cases. The variables are provided with an operational definition and a propositon, on which the cases are investigated. First, the presence of these variables are tested on the cases and then if they are present their effects are coded, based on the inferences from the two conflicts, as whether being a facilitator or a hinderance towards conflict termination. Finally in the conclusion part whether these results are in accordance with the initial propositions are discussed. The Syrian-Israeli case had a frequency of more facilitating factors. The major difference in the two cases is that despite its low frequency in facilitating factors, the Egyptian Israeli conflict ended in a formal agreement whereas the Syrian-Israeli conflict did not. This contradictory outcome is dwelled upon in the conclusion. The major inferences that can be accumulated from the research are discussed in the conclusion. Ill