Özal's politics with special reference
Dine özel göndermeyle Özal'ın siyaseti
- Tez No: 64384
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türk Siyaseti, Turgut Özal, Din, İslam IV, Turkish Politics, Turgut Özal, Religion, Islam in
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET DÎNE ÖZEL GÖNDERMEYLE ÖZAL'IN SİYASETİ Murat Çemrek Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ağustos, 1997 Mevcut tez Özal'ın siyasetini dine yaptığı özel göndermeyi dikkate alarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Özal'ın siyaseti hakkında, iç ve uluslararası siyaset, Güneydoğu sorunu, ekonomi ve din bu çalışmanın çerçevesini oluşturmaktadır. Özal'ın sahnede Başbakan ya da Cumhurbaşkanı kaldığı 1983- 1993 süresinde, din Türk toplumunun hayatında önemli bir faktör haline geldi ve siyaset ve din arsındaki ilişkinin şekli oldukça değişti. Özal kendisini hem bir Müslüman hem de modern bir kişi olarak tanımladığından dolayı Türkiye'ye yeni bir kimlik tanıttı. Özal bir yandan Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu vurgularken, diğer yandan da İslamın toplumu birarada tuttuğunu belirtti. Sonuç olarak, Özal mühendis-tüccar fakat molla olmayan son Osmanlı sultam olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme Özal'ın politika oluşturmada bir mühendis gibi optimum riskleri hesap eden ve bir tüccar gibi en karlı olanı araştıran çizgisinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZAL'S POLITICS WITH SPECIAL REFERENCE TO RELIGION Murat Çemrek Department of Political Science and Public Administration August, 1997 Present thesis aims to analyze Özal's politics while taking his special reference to religion into consideration. About Özal's politics, domestic and international politics, the Southeast problem, economy and religion form the framework of this study. During 1983-1993, when Özal was on the stage either as Prime Minister or President, religion became an important factor in the life of Turkish society and the style of the relations between politics and religion changed a great deal. Özal introduced a new identity to Turkey since he defined himself as both a Muslim and a modern person. On the one hand, Özal stressed that Turkey is a secular state, on the other hand, he indicated that Islam kept society together. As a conclusion, Özal is evaluated as the last Ottoman sultan who is an engineer-merchant one but not a mullah. This evaluation generates from Özal's style in policy formation as an engineer calculating the optimum risks and as a merchant searching for the most profitable one.