In the case of sluicing
Cümlecik eksiltme hususunda
  1. Tez No: 647817
  2. Yazar: SEBAHAT YAĞMUR KİPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARTINA GRACANIN YUKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: eksilti, cümlecik eksiltme, sözde-cümlecik eksiltme, hâl bağlayıcılığı, Türkçe, ellipsis, sluicing, pseudo-sluicing, case-connectivity, Turkish
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez Türkçedeki cümlecik eksiltme benzeri yapıları araştırmaktadır. Bu yapılar eksilti alanındaki ne-sözcükleri (ne-kalıntısı) ve öncül tümcecikteki belgisiz zamirler (belgisiz eşlenik) arasındaki hâl bağlayıcılığı perspektifinden incelenmektedir. Hâl bağlayıcılığı, eşleniğin biçimine bakılmaksızın, ne-kalıntısının belgisiz eşleniği ile aynı biçimbilimsel hâli paylaşması durumuna tekabül eder. Çalışmanın amacı iki yönlüdür: İlk olarak tez alanyazındaki tartışmalı yargılar düşünüldüğünde Türkçedeki hangi cümlecik eksiltme benzeri yapıların kurallı olduklarını keşfetmeyi ve buna uygun olarak sonuçlarla uyumlu bir cümlecik eksiltme analizi sunmayı amaçlar. Bir Dilbilgisellik Değerlendirme Testi aracılığı ile 216 katılımcıdan toplanan yargılara dayanarak, ne-sözcüğü ve belgisiz eşleniği arasındaki bütün dilbilgisel hâllerdeki bağlayıcılığın ve karşı-bağlayıcılığın nesne ne-sözcüğündeki belirtme hâlinin ya da özne ne-sözcüğündeki tamlayan hâlinin zaman eki ile çekimlendiği durumlar haricinde kabul edilebilir olduğu saptanmıştır. Bütün bu koşulları açıklayabilmek için, kalıntı ve eşlenik arasındaki bağlayıcılık durumunda yükselme ve eksiltme yaklaşımını ve karşı-bağlayıcılık durumunda ise pro-biçim yaklaşımını benimseyerek ana ve içe yerleşik cümlecik eksiltmeleri için birleşik analizler öne sürmekteyim. Üstelik ki soru ekinin sadece ana soru tümceciklerinde değil, ayrıca zaman ekiyle çekimlenmiş içe yerleşik soru tümceciklerinde de tümce sonunda bulunabileceklerini önermekteyim. ki'nin bu dağılımı sebebiyle, eksiltili cümlecik öncesinin çekimsiz cümleden çekimli bir cümleye dönüşebileceğini ve eksiltmenin kaynağının ne-sözcüğünün meydana geldiği zaman ekiyle çekimlenmiş en küçük tümceden oluşmak zorunda olduğunu ve daha büyük bir kaynağın zorunlu kılındığı durumlarda ise kaynağın mümkün olduğunca küçük olması gerektiğini iddia etmekteyim.
Özet (Çeviri)
This thesis explores sluicing like constructions (SLCs) in Turkish. SLCs are investigated from a particular perspective: that of case connectivity between the wh-phrase in the ellipsis site (wh-remnant) and the indefinite pronoun in the antecedent clause (indefinite correlate). Case connectivity refers to the wh-remnant sharing the morphological case of its correlate, while anti-connectivity refers to the wh-remnant surfacing bare, regardless of the form of the correlate. The thesis's purpose is twofold: It aims to provide empirical data regarding which SLCs are indeed well-formed in Turkish (given controversial judgments in the literature) and to offer an appropriate analysis of SLCs compatible with the findings. Based on the judgments collected through an Acceptability Judgment Task from 216 participants, I establish that connectivity and anti-connectivity in all grammatical cases between the wh-phrase and its correlate are acceptable except when accusative object wh-remnants or genitive subject wh-remnants are affixed by a tense marker. To account for all conditions, I propose unified accounts for matrix clause and embedded clause sluicing by adopting the MD analysis for case connectivity and the pro-form analysis for anti-connectivity between the remnant and its correlate. I also argue that the Question particle ki can occur not only in matrix interrogative clauses, but also in tensed embedded interrogative environments clause-finally. Due to this distribution of the particle ki, I propose that the pre-sluice can transform from a non-finite to a finite clause, and that the source of the sluice must be the minimal tensed clause where wh-phrase originates. In cases where a bigger source is forced, it must be as minimal as possible.