Çağdaş sanatta savaş sonrası göçün sanatsal temsili
Artistic representation of migration after war in contemporary art
- Tez No: 643870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖRS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Savaş, Göç, Çağdaş sanat, Savaş sonrası sanat, War, Migration, Contemporary art, Post-war art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada, son yüzyılda gerçekleşen savaşlar sonucunda özellikle II. Dünya Savaşı, İran-Irak savaşı, Suriye iç savaşı ve İŞİD tarafından saldırıya uğrayan Kobani kentindeki ortaya çıkan göç olgusu, çağdaş sanat perspektifinde incelenmiştir. Sanatçılar, eserlerinde savaş sonrası göçün ortaya çıkardığı kültürel farklılıkları, göçmen, mülteci ve sığınmacıların yaşadığı umutsuzlukları, yaşanan beyin göçünü, çarpık kentleşme ve yabancılaşma olgularını konu etmişlerdir. Ayrıca göç ile eski gelenek ve göreneklerin yok olduğunu, asimile olan inanç anlayışlarını, geçmişe ait anıları hatırlamayı, göç edenlerin vatansızlığı incelenmiştir. Savaş sonrası göçün etkisinde ise sanatçılar, savaşın acımasızlığını, vahşetini, yarattığı umutsuzlukları, yıkıcılığını ve insanları yerinden etmesini, insan ile doğa arasındaki sınırları, bu sınırların ve savaşın olumsuz etkisini eserlerinde ifade etmişlerdir. Savaş sonrası göçe maruz kalan sanatçılar geleneksel teknikler yerine farklı teknik ve yöntemler kullanmasıyla ortaya çarpıcı eserler çıkarttıkları gözlenmektedir. Savaş ve göç kendi olgusunda acı, hüzün, ayrılık, kayıp gibi birçok durumu/duyguyu hatırlatırken aynı zamanda o anı yaşayan sanatçılarda sanatta yaratıcılık kavramının yeniden hayat bulduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the fact of immigration which emerged as a result of the wars that took place in the last century, especially in Kobani which was attacked by World War II, the Iran-Iraq War, the Syrian Civil war and the ISIS is analyized in terms of contemporary art. The artists discuss the cultural differences, the despair of immigrants, refugees and the asylum seekers, the brain drain, the urbanization and the fact of alienation caused by the post war immigration in their works. In addition, the disappearance of old traditions and customs, assimilated beliefs, remembering memories of the past, and the statelessness of the immigrants are also examined. The artists under the the influence of post war immigration express the brutality of war, its brutality, its despair, its destructiveness and its displacement, the borders between man and nature, and the negative impact of these borders and war in their works. It is observed that the artists, who were exposed to immigration after the war produced striking works by using different techniques and methods instead of traditional techniques. While war and immigration remind many situations and feelings such as pain, sadness, separation, loss in their own fact, it is seen that the concept of creativity in art has come to life again in the artists who live in that moment.