Türk Ceza Kanununda cinsel taciz suçu
Crime of sexual harassment in the Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 643869
  2. Yazar: ELİF UZUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel dokunulmazlık, suç, ceza, Sexual immunity, crime, punishment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanın en temel hakları, kişisel haklarıdır, sonra siyasi hakları ve sosyal hakları gelir. Kişisel haklar arasında en değerlisi ise, yaşama hakkıdır. Yaşama hakkından sonra ise, kişilerin vücut dokunulmazlığı ve kişilerin manevi dokunulmazlığı hakları gelmektedir. Ulusal ve uluslararası metinleri koruma altına alınan bu hakları hukuken korumak için Ceza Kanunlarında suç tanımları düzenlenmiştir. Bunlar genellikle cinsel saldırı, cinsel istismar, işkence, eziyet ve yaralama suçlarıdır. Türk hukuk mevzuatında da paralel şekilde bu suç tanımları 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda düzenlenmiş ve yaptırıma bağlanmıştır. İşte bu suç tanımlarından biri de, cinsel taciz suçudur. Kişilerin cinsel dokunulmazlığını koruyan suç tanımları arasında en hafif haksızlık muhtevasına sahip, cinsel taciz suçu aynı zamanda kişilerin manevi dokunulmazlık hakkını koruyan suç tanımlarındandır. Çünkü cinsel taciz suçunda bir dokunma söz konusu değildir. Başka bir ifadeyle, bir temas olmaksızın kişilerin cinsel bir davranışla mağdur edilmesi söz konusudur. Şu halde, cinsel taciz suçu mahiyeti itibariyle cinsel arzuların tatminine yönelik hareketlerle işlenmekte ve genellikle vücuda fiziki bir temas olmadan cinsel amaçlı söylenen sözlerle oluşmaktadır. Söz atma dışında cinsel taciz suçu; bir kişiye karşı cinsel bir davranışla ıslık çalmak, el kol hareketi yapmak, cinsel ilişki teklifinde bulunmak şeklindeki hareketlerle oluşabilmektedir. Bu suçun uygulamada ve teoride mevcut aksaklıkları tespit edilip, yeni öneriler getirmek ve yeni içtihatlara kapı açmak açısından çalışma büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The most basic rights of human are their personal rights, then their political and social rights. The most valuable one among personal rights is the right to live. After the right to live, it is for the rights of body immunity and spiritual immunity under it. Crime definitions are regulated in their laws. These are sexual assault, sexual abuse, torture, torment and injury crimes. It is regulated in the law and is sanctioned. One of these crime definitions is sexual harassment. Among the definitions of crime that protect people's sexual immunity, the crime with the slightest injustice and sexual harassment is also one of the crime definitions that protect the right to spiritual immunity. Because there is no touch in sexual harassment. In other words, you are dealing with a sexual act of contact. So, it is committed by the act due to the nature of sexual harassment crime, and often with words spoken for sexual purposes without physical contact with the body. Sexual harassment other than talking; It can be formed by gestures such as gesturing, offering sexual intercourse. The study is of great importance in terms of identifying the current flaws of this crime in practice and theory, bringing new suggestions and opening the door to new case law.