İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına dayanarak lojistik sektöründe COVID-19 salgınının incelenmesi: Yurt içi kargo taşımacılığı yapan bir firmanın yönetim kademesinin değerlendirilmesi
Investigation of COVID-19 pandemic in the logistics sector in terms of occupational health and safety practices: Evaluation of the management level of a domestic cargo transport company
  1. Tez No: 644077
  2. Yazar: YUNUS ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşgören, Covid 19, Salgın
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Lojistik sektörü, hammadde aşamasından üretime ve oradan nihai kullanıcılara kadar üretim ve hizmet sektörlerinde tüm işletmeler için en önemli çözüm ortağıdır. Lojistik sektöründe yaşanacak aksaklılar ekonomik faaliyetlerin durmasına yol açabileceğinden bu sektörün özel bir önemi vardır. Aralık 2019'dan itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan ve halen devam eden Covid 19 korona vürüs küresel salgını, lojistik sektöründe de etkili olmuştur. Taşıma modlarının neredeyse tümünde çok büyük oran iptaller, operasyonel aksaklıklar, temin ve hizmet noktalarında durmalar yaşanmıştır. Lojistik sektörünün sağlık, ekonomi, üretim, eğitim, hizmet, üretim gibi çok sayıda iş kolunun çalışmasında çözüm ortağı olması nedeniyle, sektörün beklenen çıktıları ortaya koyabilmesi için salgın döneminde iş sağlığı ve güvenliği konusunu gündeme getirmektedir. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği kavramı, salgın dönemi itibariyle lojistik sektörü açısından incelenmiştir. Çalışmada incelikle iş sağlığı ve güvenliği kavramı hakkında açıklamalar yapılmış, salgın döneminde lojistik sektörünün yaşadığı sorunlara yer verilmiştir. Ardından iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bakımından lojistik sektöründe covıd-19 salgınına yönelik bir araştırma yapılmıştır. Yurt içinde faaliyet gösteren bir kargo işletmesinin katılımcılarından oluşan örneklem ile nicel araştırma deseninde SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak yapılan araştırma sonucunda; salgınla mücadelede işveren tarafından iş sağlığı ve güvenliği önemlerinin lojistik sektörünün sağlıklı faaliyet gösterebilmesinde doğrudan etkili olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların, işveren tarafından iş güvenliği ve sağlığı kapsamında aldığı önemlerin de işgörenler tarafından yeterli bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The logistics sector is the most important solution partner for all enterprises in the production and service sectors, from raw material stage to production and from there to end users. This sector has a special importance, as the disruptions in the logistics sector may cause economic activities to stop. The Covid 19 coronavirus global epidemic, which has affected the whole world since December 2019 and is still ongoing, has also been effective in the logistics industry. In almost all modes of transportation, huge rate of cancellations, operational failures, stoppages in supply and service points were experienced. Because of that the logistics sector is a solution partner in many business lines such as health, economy, production, education, service, and production, it brings the issue of occupational health and safety to the agenda in the epidemic period in order for the sector to reveal the expected outputs. In this study, the concept of occupational health and safety has been examined in terms of the logistics sector as of the epidemic period. In the study, explanations were made about the concept of occupational health and safety, and the problems experienced by the logistics sector during the epidemic period were included. Then, a study was conducted on the covid-19 outbreak in the logistics sector in terms of occupational health and safety practices. As a result of the research conducted using the SPSS 22.0 statistical program in a quantitative research design with a sample of the participants of a cargo business operating in the country; In the fight against the epidemic, it has been understood by the employer that occupational health and safety measures have a direct effect on the healthy operation of the logistics sector. In addition, it has been determined that the measures taken by the participants by the employer within the scope of occupational safety and health are found to be sufficient by the employees. Keywords; Logistics, Occupational Health and Safety, Employee, Covid19, Pandemic