Atılganlık eğitimi programının ergenlik dönemindeki öğrencilerin atılganlık düzeyine etkisi
The effect of assertiveness training program on the assertiveness level of students in adolescence
  1. Tez No: 644138
  2. Yazar: BERİL BAYRAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ÖZÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Atılganlık Eğitimi, Ergenlik Dönemi, Assertiveness, Assertiveness Training, Adolescence Period
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezin amacı; atılganlık eğitimi programının öğrencilerin atılganlık seviyelerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmamız nicel araştırma yöntemlerinden deneysel yöntemle yapılmıştır. Araştırmaya, 2019-2020 öğretim yılında Ankara ilinde MEB'e bağlı devlet okulunda altıncı sınıfta öğrenim gören 30 öğrenci katılmıştır. Örneklem olarak belirlenen Ankara ilinde MEB'e bağlı devlet okulunda öğrenim gören altıncı sınıf öğrencilerinden 15 kişi deney ve 15 kişi kontrol grubu olmak üzere toplam 30 kişi örneklem grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada 5 haftalık atılganlık eğitim programındaki etkinlikler 15 öğrenci olan deney grubuna uygulanıp, uygulanan programın bitiminde tekrar aynı anketin yapılması istenilmiştir. Kontrol grubundaki 15 öğrenciye ise etkinlik uygulanmaksızın 5 hafta sonunda anket yeniden uygulanmıştır. Atılganlık Envanteri, Topukçu (1982) tarafından 8-12 yaş grubundaki öğrencilerin atılganlık düzeylerini belirlemek için geliştirilmiştir. Envanterde öğrenci kendisine uygun olan maddelerin karşı tarafına“Evet”, kendisine uygun olmayan maddeler için“Hayır”olarak işaretler. Araştırmada elde edilen veriler üzerinde yapılan istatistiksel işlemler; two independent T-testi, Kruskal Wallis-H testi, ANOVA testi, frekans(f), yüzde (%) dağılımları Mann-whitney U testidir. Sonuç olarak, 5 haftalık atılganlık eğitimi programının ergenlik dönemindeki öğrencilerin atılganlık düzeyine etkisinde istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu görülmektedir. Yapılan bu araştırmada, ortaya çıkan bulgularımız sonucunda; ortaokul öğrencilerinin kendini daha doğru ve net şekilde ifade edebilmeleri için atılganlık beceri eğitiminin verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is; to examine the effect of assertiveness training program on students' assertiveness levels. Our study was made by using experimental method which is one of the quantitative research methods. 30 students attending the sixth grade at the public school affiliated to the Ministry of National Education in Ankara Province participated in the study in the 2019-2020 academic year. In Ankara Province, which is determined as a sample, a total of 30 people, including 15 experimental and 15 control groups, constitute the sample group of sixth grade students studying at MEB in public school. In the research, the activities in the 5-week assertiveness training program were applied to the experimental group of 15 students, and the same questionnaire was asked to be conducted again at the end of the applied program. The questionnaire was applied to 15 students in the control group at the end of 5 weeks without any activity. Assertiveness questionnaire was developed by Topukçu (1982) to determine the assertiveness levels of 8-12 year old students. In the questionnaire, the student chooses the“yes”option against the item that corresponds to himself and the“no”option for the item that does not conform to his / her own situation. Statistical operations on the data obtained in the research; two independent T-test, Kruskal Wallis-H test, ANOVA test, frequency (f), percentage (%) distributions, Mann-whitney U test. As a result, it is seen that there are statistically significant differences in the effect of the 5-week assertiveness training program on the assertiveness level of the adolescent students.In this research, as a result of our findings; assertiveness skills training was recommended for secondary school students to express themselves more accurately and clearly.