Tıbbi cihaz sektörünün beş güç modeline göre rekabet analizi: İstanbul ili örneği
Competitive analysis according to the five power models of the medical device sector: An example of Istanbul province
- Tez No: 644144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL FAİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Cihaz Sektörü, Beş Güç Modeli, Uluslararası Rekabet, Örnek Olay Deseni, Nitel Veri Analizi, Medical Device Sector, Five Power Models, International Competition, Case Study Pattern, Qualitative Data Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın amacı, tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, rekabet modellerinden M.E. Porter (2000)'ın Beş Güç Modeline göre uluslararası rekabet gücünün analiz edilmesidir. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da faaliyet gösteren tıbbi cihaz üretici ve satıcısı işletmeler oluşturmaktadır. Görüşme talebine olumlu şekilde dönüş yapan 12 işletme ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler doğrultusunda beş tema altında toplam on sekiz kategori elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, işletmelerin Beş Güç Modelinin boyutlarına göre; sektördeki rakipler (mevcut rakipler) in yerli rakipler açısından düşük, yabancı rakipler açısından rekabetin yüksek seviyede olduğu, sektör tedarikçilerinin genelde yurtdışı tedarikçi ağının güçlü olduğu sonuçları elde edilmiştir. İkamelerin sektörde fazla olduğu ve bu durumun rekabeti şiddetlendirdiği, alıcıların pazarlık güçlerinin fazla olmasının işletmeleri fiyat anlamında zorladığını ve sektöre yeni girecek işletmelerin rekabeti şiddetlendireceği sonuçlarına varılmıştır. Beş Güç Modelinin boyutları doğrultusunda tıbbi cihaz sektör rekabetinin yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda şiddetinin yüksek olduğu, özellikle yurtdışı pazarlarda rakipler arasındaki rekabet şiddetinin daha yüksek olduğu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the international competitiveness of enterprises operating in the medical device sector according to The Five Power models of Porter (2000), one of the competition models. The universe of research consists of medical device manufacturers and sellers operating in Istanbul. Semi- structured interviews were conducted with 12 companies that responded positively to their request for a meeting. Data from the interviews were analyzed using content analysis and descriptive analysis technique. According to the analysis, a total of eighteen categories were obtained under five themes. According to the results obtained in the study, according to the dimensions of the five Power models of enterprises; competitors in the sector (existing competitors) are low in terms of domestic competitors, competition is high in terms of foreign competitors, and industry suppliers are generally strong in the foreign supplier network. It has been concluded that substitution is excessive in the sector and this exacerbates competition, that the excessive bargaining power of buyers forces businesses in terms of prices, and that businesses that will enter the sector will exacerbate competition. According to the dimensions of the five Power models, it was analyzed that competition in the medical device sector was fierce in domestic and foreign markets, especially in foreign markets, the competition intensity was higher.