Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne tremor nedeniyle başvuran hastaların klinik ve laboratuvar özelliklerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of clinical and laboratory features of the patients with tremor who admitted to Pediatric Neurology 0utpatient Clinic
  1. Tez No: 644254
  2. Yazar: GİZEM EŞME KOCAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, Tremor, Esansiyel Tremor, Childhood, Tremor, Essential Tremor
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Tremor, antagonist kasların hareketinden kaynaklanan merkezi bir nokta veya düzlem etrafında ritmik salınımlı, istemsiz bir harekettir. Çocukluk çağı hareket bozukluklarının %10 - 20'sini oluşturur. Çocuklarda fonksiyonel bir soruna yol açmadığından çoğunlukla göz ardı edilmektedir, ancak adölesan yaş grubunda okul hayatını, sosyal ve kişisel aktiviteleri olumsuz etkilediği için bu yaşlarda daha sık başvuru nedeni olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı tremorunda demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi ile tremor etiyolojilerinin belirlenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, Ocak 2014-Aralık 2019 tarihleri arasında, hastanemiz Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne tremor şikayeti ile başvuran 18 yaş altı, 111 çocuk hasta dahil edildi. Bilinen kas hastalığı, nöropati veya vertebra patolojisi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Yaş, cinsiyet, tremor tipi ve süresi, eşlik eden semptomlar, kronik hastalık ve ilaç kullanımı, aile öyküsü, fizik ve nörolojik muayene bulguları, laboratuvar tetkikleri (tam kan sayımı, glukoz, alanin aminotransferaz (ALT), aspartat amino transferaz (AST), sodyum, kalsiyum, magnezyum, ferritin, folik asit ve B12 vitamini düzeyleri, tiroid fonksiyon testleri, seruloplazmin), beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sonuçları ve varsa elektroensefalografi (EEG) bulguları retrospektif olarak taranarak kaydedildi. Hasta bilgilerine Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi elektronik veri tabanından ulaşıldı. Bulgular: Araştırma kapsamında değerlendirilen 111 hastadan 59'u kız ve 52'si erkekti. Hastaların başvuru anındaki ortalama yaşı 14,84±2,043 yıl idi. Ailesinde tremor öyküsü olanlarda tremorun daha küçük yaşta ortaya çıktığı veya fark edildiği belirlendi (p=0.032). Her iki cinsiyette en sık görülen tremor tipi postural tremordu, postural tremorun alt tipleri arasında en sık saptanan ise esansiyel tremordu ve lokalizasyonu eller idi. Hastaların laboratuvar incelemelerinde akut bir metabolik bozukluk saptanmadı. Hastaların 84'ünde (%75,6) beyin MRG normal iken, 25 hastada (%22,5) tremor ile ilişkisi olmayan rastlantısal bulgular ve bir hastada demyelinizan plaklar saptandı. vii Sonuç: Tremor tanısı esas olarak ayrıntılı bir anamnez, fizik ve nörolojik muayene ile konulmaktadır. Laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleri etiyolojinin aydınlatılmasında yardımcı olmaktadır. Çocukluk çağında tremor ve ilişkili belirti ve bulguların erken saptanması, altta yatan olası nedenin tespiti ve tedavisi açısından önem taşımaktadır. Bu sebeple tremor şikayeti ile başvuran tüm çocukların ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Tremor is an involuntary movement around a central point or plane which arises from movements of antagonist muscles. It constitues 10-20% of the childhood movement disorders. It is commonly ignored in childhood because it doesn't cause a severe problem in these ages but in adolescents tremor affects school, social and personal activities negatively and becomes a frequent complaint. The aim of this study is to evaluate demographic, clinical and laboratory features of childhood tremor to determine the etiologies. Materials and Methods: The patients under the age of 18 years presented with tremor (n=111) to Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Keçiören Research and Training Hospital between January 2014 and December 2019 were included in the study. The patients with known muscle disease, neuropathy or vertebral pathology were excluded from the study. Demographic data, type and duration of tremor, accompanying symptoms, known chronic diseases and medications, family history, physical and neurological examination, laboratory findings, cranial magnetic resonance imaging (cranial MRI) results and if available electroencephalography (EEG) findings were retrospectively analyzed and recorded from Keçiören Research and Training Hospital electronic database. Results: There were 59 girls and 52 boys within the patients evaluated in this study. The mean age of the patients on admission was 14,8±2,043 years. It was determined that in patients with a positive family history, tremor appeared or was noticed at a younger age (p=0.032). The most common type of tremor in both genders was postural tremor, among the subtypes of postural tremor the most common was essential tremor and its localization was hands. None of the patients had acute metabolic disorder. Eighty-four (75,6%) patients had a normal cranial MRI and 25 patients (22,5%) had incidental findings that were not related to tremor, and in one patient demyelinating plaques were detected. ix Conclusion: Most of the cases with tremor can be diagnosed accurately by a detailed medical history, physical and neurological examination. Laboratory tests and imaging methods assist in elucidating the etiology. Early recognition of tremor and related signs and symptoms in childhood is important for the detection and treatment of the possible underlying cause. For this reason the children who admit to clinic with tremor, should be examined carefully.