Lumbotomi cerrahi kesisi ile ameliyat olan hastalarda postoperatif analjezi için ultrason eşliğinde yapılan erektör spina plan bloğu ile yara yerine uygulanan lokal infiltrasyon analjezi yöntemlerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the postoperative effects of the erector spina plane block and local infiltration analgesia in patients operated with lumbotomy surgery incision
- Tez No: 644287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT HAKİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Flank (lumbotomi) insizyon, erektör spina plan blok, lokal infiltrasyon analjezisi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmada; lumbotomi cerrahi kesisi ile ameliyatı planlanan hastalarda preemptif olarak uygulayacağımız LİA ya da ESP blok yöntemlerinin; hastalarımızın intraoperatif remifentanil tüketimine etkisini gözlemlemek ve postoperatif sayısal değerlendirme skalası (NRS), morfin talep ve tüketimleri ile ağrı derecelerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Etik kurul onayı alındıktan sonra, lumbotomi cerrahi kesisi ile ameliyatı planlanan ASA I-III, 18-75 yaş arası 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize kontrollü, çift kör olarak yürütüldü. Standart anestezi indüksiyonundan sonra preemptif olarak; 30 hastaya LİA, 30 hastaya ise ESP blok uygulandı. İntraoperatif dönemde tüketilen remifentanil dozu ile hemodinamik parametreler her 5 dakikada ölçüldü. Postoperatif HKA ile morfin bolus tedavisi ve parasetamol ile kurtarma analjezisi planlandı. Postoperatif morfin ve ek analjezi tüketimi, NRS skorları, hemodinamik parametreler ve komplikasyonlar 48 saat süreyle kaydedildi. Bulgular: Demografik ve hemodinamik veriler bakımından gruplar arasında fark yoktu. İntraoperatif ESPB grubu remifentanil tüketimi ortalaması 455±165,23 mcg, LİA grubu ise 296,67±110,59 mcg olarak ölçülerek istatistiksel fark gözlendi (p=0,001). Postoperatif takiplerde ise ESPB grubu ilaç tüketimi ve NRS skor ortalamalarıda tüm zamanlarda anlamlı olarak düşük çıktı (p=0,01) (PCA-morfin 41,93±14,47 mg karşılık 57,23±15,5 mg, Ek analjezik-parasetamol 2,1±1,06 gr karşılık 4,27±1,14 gr). Grupların ilk kurtarma ek analjezik alım zamanları ortalamaları LİA grubunda 10,6±8,1 ESPB grubunda 19,33±8,87 olarak anlamlı çıktı. Hasta memnuniyet anketide ESPB lehine anlamlıydı (p=0,05). Sonuç: Flank insizyon ile gerçekleştirilen operasyonlarda oluşan ağrının kontrolünde intraoperatif LİA yönteminin remifentanil tüketimi açısından daha etkin olduğu ancak postoperatif takiplerde ESPB yönteminin daha uzun ve etkin ağrı kontolü sağladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: We will compare the intraoperative and postoperative opioid consumption and NRS scores of the LIA or ESP block methods that we will apply preemptively in patients operated on with lumbotomy surgical incision. Methods: Ethics committee approval was obtained from the patients. Sixty patients who were scheduled for surgery with lumbotomy surgical incision were included in the study. Our patient groups were between ASA I-III, 18-75 years old. The study was carried out prospectively, randomized controlled, double-blind. Standard anesthesia induction was applied. ESP block (30) and LIA (30) were applied preemptively to the groups. In addition, analgesia was planned with intraoperative remifentanil, postoperative morphine and paracetamol. Postoperative morphine and additional analgesia consumption, NRS scores, hemodynamic parameters and complications were recorded for 48 hours. Results: There was no difference between the groups in terms of demographic and hemodynamic data. Intraoperative ESPB and LIA group remifentanil consumption average was measured as 455 ± 165.23 mcg and 296.67 ± 110.59 mcg, respectively. Statistical difference was observed (p = 0.001). The postoperative ESPB group drug consumption and NRS score averages were significantly lower at all times (p = 0,01) (Morphine 41.93 ± 14.47 mg vs 57.23 ± 15.5 mg, Paracetamol 2.1 ± 1.06 g vs 4.27 ± 1.14 g). The mean of additional analgesic intake times were significant as 10.6 ± 8.1 hours in the LIA group and 19.33 ± 8.87 hours in the ESPB group. Patient satisfaction questionnaire was significant in favor of ESPB (p = 0,05). Conclusion: It has been shown that intraoperative LIA method is more effective in terms of remifentanil consumption in the control of pain that occurs in operations performed with flank incision, but ESPB method provides longer and effective pain control in postoperative follow-ups. Keyword: Flank (lumbotomy) incision, erector spina plane block, local infiltration analgesia,