Center vs. perishery: Visual repredentation of the party scenes in Yeşilçam melodramas
Merkez-çevre karşıtlığı temelinde Yeşilçam melodramlarında parti sahnelerinin görsel temsili
- Tez No: 64430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Melodram, Parti Gençliği, Görsel Temsil iv, Turkish Cinema, Melodrama, Party Scenes, Visual Representation. iii
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET MERKEZ VE ÇEVRE KARŞITLI?I TEMELİNDE YEŞİLÇAM MELODRAMLARINDA PARTİ SAHNELERİNİN GÖRSEL TEMSİLİ Savaş Arslan Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nezih Erdoğan Haziran 1997 Bu çalışmada Türk sinemasının altın yıllan olan, 1960'larda başlayıp 1970'lerin ortalarına dek süren, bir dönemde çekilen rnelodramlardaki özel bir öge (parti sahneleri) incelenmiştir. Bu anlamda, değişik filmlerde parti sahnelerinin görsel olarak temsil edilmesi merkez-çevre çatışması içerisinde Türkiye'nin toplumsal ortamıyla ilişkili olarak ele alınmıştır. Buna ek olarak, filmlerdeki parti sahnelerinin biçimsel bir çözümlemesi ise parti gençliğinin görsel temsili hakkında konuşmamıza olanak taramaktadır. Son kertede, bu çalışmanın amacı Yeşilçam melodramlarında parti gençliğinin temsil edilmesini Batılılaşma projesi ile ilişkili olarak açımlamaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CENTER vs. PERIPHERY: VISUAL REPRESENTATION OF THE PARTY SCENES IN YEŞİLÇAM MELODRAMAS Savaş Arslan M. F. A. in Graphical Arts Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nezih Erdoğan June, 1997 In this study a particular aspect of melodramas (namely, party scenes) in the heyday of the Turkish cinema, especially between the early 1960s and the mid-1970s, is analyzed. In this respect, the visual representation of the party scenes in a variety of films is taken into consideration with the social context of Turkey on the basis of an antagonism between the center and the periphery. In addition, a formal analysis of the party scenes in the films paves the way to comment on the visual representation of the party youth. Then, this study, in the last instance, aims at deploying the representation of the party youth in Yeşilçam melodramas in relation to the project of Westernization.