Büllöz pemfigoid ve pemfigus vulgaris hastalarında serum ve doku IL-31 ve IL-31RA düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum levels and tissue expression of IL-31 and IL-31RA in bullous pemphigoid and pemphigus vulgaris
- Tez No: 644408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESRA KOKU AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: büllöz pemfigoid, pemfigus vulgaris, kaşıntı, İL-31, İL-31RA, immünohistokimya, periferal sinir, bullous pemphigoid, pemphigus vulgaris, pruritus, IL-31, IL- 31RA, immunohistochemistry, peripheral nerves
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Büllöz pemfpgopd (BP), genellpkle plerp yaştakp bpreylerde ürtpkeryal plaklar, kaşıntı ve subeppdermal büllerle karakterpze kronpk otopmmün büllü hastalıktır. Pemfpgus vulgarps (PV) pse, derp ve müköz membranlarda pntraeppdermal büllerle seyreden otopmmün büllöz bpr hastalıktır. Bu pkp otopmmün büllöz dermatozun klpnpğp kaşıntı ve pnflamatuar lezyonlar açısından farklılık göstermektedpr. Çalışmanın amacı BP ve PV hastalarında prurptojen sptokpn olan İL-31 ve İL-31RA düzeylerpnp karşılaştırmak ve bu hastalıkların etpyopatogenezpne katkıda bulunmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Ocak 2016-Aralık 2020 tarihleri arasında Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi Dermatoloji Kliniği'ne başvuran hastalar dahil edildi. İmmünhistokimyasal çalışma için hastane arşivinden 10 BP, 10 PV hastasının deri örnekleri ve 7 negatif kontrol (NK); ELİSA yöntemi ile serum antikor seviyesi analizi için 13 BP ve 12 PV hastasının serum örnekleri ve 4 NK çalışmaya dahil edildi. Doku İL-31, İL-31RA ve S100 ekspresyonu immünhistokimya metodu ile değerlendirildi Dermis inflamatuar hücrelerinde İL-31 ve İL31-RA boyanma yüzdesi manuel olarak; epidermis ve periferal sinir İL-31RA boyanma yüzdesi ImageJ programı ile değerlendirildi. Periferal sinir S100 ekspresyonu kalitatif olarak değerlendirildi. Serum İL-31 seviyesi ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda BP hastalarında PV ve negatif kontrollere göre dermis inflamatuar hücrelerinde İL-31 ekspresyonunun istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmış olduğu izlenirken (p0,05). Epidermis, dermis inflamatuar hücreleri ve periferal sinirlerde İL-31RA ekspresyonunun BP hastalarında PV ve NK'ye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu gösterildi. (p0,05). Serum İL-31 seviyeleri karşılaştırıldığında, üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: BP hastalarında PV'ye göre yüksek İL-31 ve İL-31RA ekspresyonu saptanırken PV ile kontrol grubu arasında fark izlenmemesi, BP'de artmış kaşıntının İL-31 düzeyi ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Çalışmamız, hastalıklar arasındaki bu klinik farklılığının altında yatan sebeplerin anlaşılmasına katkıda bulunmuştur. Bunun yanında İL-31 ve İL-31RA'nın BP patogenezindeki rolünü desteklemekte ve İL-31 yolağına karşı geliştirilmiş olan tedavilerin BP'de kullanılabileceğine dair veri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Bullous pemphigoid (BP) is a chronic autoimmune bullous dermatosis characterized by pruritus, urticarial plaques, and subepidermal bulla formation in elderly patients. Pemphigus vulgaris (PV) is another chronic autoimmune disease with intraepidermal bulla formation on the skin and mucous membranes. Unlike PV, BP is associated with intense pruritus and inflammatory lesions. The aim of this study was to compare serum levels and tissue expression of IL-31 and IL-31RA in BP and PV and contribute to the pathogenesis of these disorders. Materials and Methods: Patients who visited the Department of Dermatology and Allergology, Ludwig Maximilian University between January 2016-December 2019, were included in this study. The skin samples of 10 BP and 10 PV patients from clinic archives and seven healthy controls were obtained for immunohistochemical study. For the examination of serum levels, serum samples of 13 BP, 12 PV patients and four healthy controls were selected. Expression levels of IL-31, IL-31RA, and S100 in the skin were measured using immunohistochemistry. The percentages of positive inflammatory cells with IL-31 and IL-31RA were counted manually in the dermis, whereas the staining of the epidermis and peripheral nerves with IL-31RA was evaluated using ImageJ software. S100 expression in peripheral nerves was assessed qualitatively. IL-31 serum levels were analyzed using a commercial ELISA kit. Results: The expression of IL-31 in dermal inflammatory cells was significantly elevated in BP patients compared to PV and negative controls, whereas no significant difference was determined between PV and negative controls. Moreover, IL-31RA expression in epidermis, dermis, and peripheral nerves were significantly higher in BP compared to PV and control group (p0,05). There was no statistical difference between these three groups regarding the serum levels of IL-31 (p>0,05). Conclusion: IL-31 and IL-31RA levels were increased in BP tissues compared to PV and healthy controls. On the contrary, no statistical difference was observed between PV and healthy controls. These data might explain the underlying mechanism of the pruritus and inflammatory lesions seen in BP patients while they are not present in PV. Furthermore, it supports the role of IL-31 and IL-31RA in the pathogenesis of BP. These findings suggest that the IL-31 pathway might be a new therapeutic option in BP patients.