Farklı iki kültürden kadınlarda doğum sonu döneme uyum ve depresyon düzeyleri
- Tez No: 644455
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu dönem, uyum, depresyon, kültür, Post partum period, adaptation, depression, cultre
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
1. ÖZET Farklı iki kültürden kadınlarda doğum sonu döneme uyum ve depresyon düzeyleri Öğrenci Adı: Palizaiti AİERKEN Danışman Adı: Prof. Dr. Hatice YILDIZ Amaç: Çalışmada, Türk ve Uygur Türkü kadınların doğum sonu döneme uyumları ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı bir araştırma olup, İstanbul ilinin bir ilçesindeki 1 ve 2 No'lu Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı ve son 6 ay içinde doğum yapmış olan Türk ve Uygur Türkü kadınlarda gerçekleştirildi. Araştırmanın örneğini 50 Türk ve 50 Uygur Türkü kadın olmak üzere toplam 100 kadın oluşturdu. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Form, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EDSDÖ) ve Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ) kullanıldı. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versiyon 22 kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışma kapsamına alınan Türk ve Uygur Türk'ü kadınların çoğunluğu (Türk kadınlar-TK: %36; Uygur Türkü kadınlar-UTK: %38) üniversite mezunuydu. Yaş ortalamaları TK da 31,38±5,53, UTK da 29,98±5,85 di ve fark anlamlı değildi (p>0,05). TK'nın %28.0'ı, UTK %14,0 mevcut doğum sonu süreçlerini“sorunlu, problemli, sıkıntılı”olarak tanımladı ve TK'nın %36,0'ı kendi, %14.0'da bebeğinin bakımı ile ilgili sıkıntı yaşadığını belirtti ve bu oranlar UTK da %32.0 ile %20,0 dı. PKDÖ totale göre iki gruptaki kadınların doğum sonu uyumları iyiydi ve fark yoktu (p>0,05), PKDÖ alt boyutları açısından UTK rın“Partnerler arasındaki ilişkinin kalitesi”,“Partnerlerin bebek bakımına katılıma bakışları”,“Doğum deneyiminden memnuniyet”ve“Hayatın devamından hoşnut olma”alt boyut puan ortalamaları, TK da da“Annelik görevleriyle başa çıkmada güce güvenme ”ve“Aile ve arkadaşların annelik için desteği ”alt boyut puan ortalamaları anlamlı olarak daha yüksekti (p0.05). Sonuç: Farklı iki kültürdeki kadınların doğum sonu uyumlarının benzer ve iyi düzeyde olduğu, ancak TK depresyon düzeylerinin yüksek olduğu ve DS süreçte bu bağlamda kadınların desteklenmesi gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Adaptation to Postpartum Period and depression in women from two different cultures Student name: Palizaiti AİERKEN Name of Superviso: Prof. Dr. Hatice YILDIZ Objective: In this study, it was aimed to evaluate the compliance of Turkish and Uyghur Turkish women to postpartum period and their depression status. Material and methods: The study is a descriptive study and was carried out on Turkish and Uyghur Turkish women who were registered in the No. 1 and No. 2 Family Health Center in a district of Istanbul and gave birth in the last 6 months. The sample of the study was 100 women, 50 of whom were Turkish and 50 were Uyghur Turkish women. Descriptive Form, Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) and Postpartum Self Evaluation Questionaire (PSEQ) were used to collect data. Data were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 22. Results: The majority of Turkish and Uyghur Turkish women included in the study (Turkish women-TK: 36%; Uyghur Turkish women-UTK: 38%) were university graduates. The mean age was 31.38 ± 5.53 in TK and 29.98 ± 5.85 in UTK and the difference was not significant (p> 0.05). 28.0% of TK and 14.0% of UTK defined the current postpartum processes as“problematic, troubled, and distressing”and 36.0% of TK stated that they had difficulties with their own care and 14.0% of their babies. These rates were 32.0% and 20.0% in UTK. The postpartum adjustment of the women in the two groups according to the PSEQ total was good and there was no difference (p> 0.05), in terms of the PSEQ sub-dimensions, the“quality of the relationship between partners”,“partners' views on participation in baby care”,“Satisfaction with the birth experience”and“Life's Satisfaction with the continuation”of the sub-dimension mean scores, and TC in the“confidence in the power to cope with maternal duties”and“Support from family and friends for motherhood”sub-dimension mean scores were significantly higher (p 0.05). Conclusion: It can be said that postpartum adjustment of women from different cultures is similar and at a good level, but their TK depression levels are high and women should be supported in this context in the DS process.