A Framework for a design decision suppert system model for the wet space renovation of the residences used by elder people
Yaşlıların evlerindeki ıslak mekanların yenilenmesine yönelik bir tasarım karar destek sistem modeli çatısı
  1. Tez No: 64447
  2. Yazar: YAPRAK SAĞDIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Elderly, Environment, Wet Spaces, Design Decision Support System
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET YAŞLILARIN EVLERİNDEKİ ISLAK MEKANLARIN YENİLENMESİNE YÖNELİK BİR TASARIM KARAR DESTEK SİSTEM MODELİ ÇATISI Yaprak Sağdıç Doktora Derecesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Halime Demirkan Aralık. 1997. Yaşlıların, yaşlanma süreci nedeni ile pek çok fiziksel ve zihinsel etkinlikleri kısıtlan maktadır ve yaşlılar evlerinin özellikle ıslak mekanlarında çeşitli değişiklikler yap maktadırlar. Bu yeniliklerin ergonomik açıdan yeterli derecede tatmin edici olmadıkları gözlenmiştir. Bu nedenle, yeniliklerin karar aşamasına etki eden değişkenlerin belirlenebilmesi amacı ile Türk yaşlıları arasında bir alan araştırması düzenlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar özürlüler için tasarım kitaplarının önerileriyle karşılaştırılmıştır ve farklılıklar saptanmıştır. Sonuç olarak yaşlıların evlerindeki ıslak mekanların yenilenmesine yönelik bir tasarım karar destek sistem modeli için bir iskelet çalışması gerçekleştirilmiştir. Anahtar Sözcükler Yaşlı, Çevre, Islak Mekan, Tasarım Destek Sistemi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DESIGN DECISION SUPPORT SYSTEM MODEL FOR THE WET SPACE RENOVATION OF THE RESIDENCES USED BY ELDER PEOPLE Yaprak Sağdıç Ph.D. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Halime Demirkan December 1997. Elderly people have many limitations in physical and intellectual capabilities due to aging process and they do many renovations in their houses, especially in wet spaces. It is observed that these renovations are. not satisfactory from ergonomics point of view. Therefore, a field research is conducted among the Turkish elderly people in order to define the variables influencing the renovation decisions of elderly people. The results are compared with the suggestions of design guide books to determine the differences in renovation decisions. Finally, a framework for a design decision support system model is developed for the wet space renovation of the residences of elderly people.