Karmaşık problemli ailelere yönelik hizmet sunumu ve müdahale yöntemlerinin incelenmesi
An investigation of service delivery and intervention methods for multi-problem families
  1. Tez No: 644473
  2. Yazar: KEVSER ERDEM ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KUCUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Karmaşık problemli aile, psiko-sosyal problemler, müdahale yön-temleri, vaka yönetimi, işbirliği ve koordinasyon, multi-problem family, psychosocial problems, intervention methods, case management, collaboration and coordination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma karmaşık problemli ailelerin yaşadıkları sorunları belirginleştirmek, bu aileler-le çalışan uzmanların uyguladıkları müdahale yöntemlerini tespit etmek ve karşılatıkları zorlukların çözümlenmesi hususunda katkı sunmak amacı ile yapılmıştır. Nitel metot ile yapılan bu çalışmanın örneklemini 18 yaşın altında en az bir çocuğu olan, hayatını düşük ekonomik koşullarla idame ettirmeye çalışan tek ebeveynli anneler ile bu annelere psiko-sosyal destek sunan uzmanlar oluşturmaktadır. Gerekli veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış betimsel analizle yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda ailelerin genelde psikolojik, ekonomik, çocuk yetiştirme ve işsizlik alanlarında problem yaşadıkları ve bu kapsamda psikolojik ve maddi yardım aldıkları belirlenmiştir. Karmaşık problemli ailelerle çalışan uzmanların ise ailelere yönelik psikolojik destek sunduğu, giyim ve nakdi yardımlarla ilgili yönlendirmelerde bulunduğu, ancak ailelerin yaşadıkları sorunlara yönelik multidisipliner işbirliği ve koordineli bir çalışma yürütemedikleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda sahada çalışan uzmanlara sosyal çalışmanın gerekliliği, multidisipliner işbirliği ve koordinasyonun önemine dair bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to clarify which problems families with complex problems experience, to identify the intervention methods applied by experts who work with these families, and to opine and to make a suggestion to overcome the difficulties these fami-lies face with. The samples of this qualitative study consisted of the mothers who have at least one child under 18 and live on a low amount of money and the experts who give psychosocial support to these mothers. Required data was collected by semistructured interview form and interpreted by descriptive analysis. As a conclusion of this study, it is found that families generally experience psy-chological problems, financial problems, unemployment, and problems about child rear-ing and these families get psychological and financial aid. It is also found that the ex-perts who work with families with complex problems give psychological support to these families, guide these families to receive financial aid and donated clothes, and cannot carry out coordinated work and multidisciplinary collaboration about the prob-lems that families experienced. In accordance with these findings, the experts who work in the field were recommended about the necessity of social work and the importance of multidisciplinary collaboration and coordination.