Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde uygulanan invaziv girişimlerde yenidoğanların ağrı algısının değerlendirilmesi
Invasive interventions applied in neonatal intensive care unit evaluation of pain perception of newborns
  1. Tez No: 644493
  2. Yazar: ÖZLEM AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: yenidoğan, ağrı, ağrı yönetimi, newborn, pain, pain management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç Çalışma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmakta olan yenidoğanlara uygulanan invaziv girişimlerde (topuktan kan alma, intra venöz kan alma, intra venöz kateter takma) yenidoğanların ağrıya verdiği yanıtı değerlendirmek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem Araştırma bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinin 1. düzeyinde yatmakta olan yenidoğanlar dahil edilerek tanımlayıcı nitelikte planlandı. Çalışmanın örneklemini; çalışmaya kriterlerine uyan 120 yenidoğan oluşturmuştur. Yenidoğanlarda uygulanan farklı invaziv girişimlerdeki ağrı düzeylerini belirlemek için araştırmacılar tarafından literatür ışığında geliştirilen Yenidoğan Tanılama/ Veri Form ve NIPS Ölçeği kullanılarak işlem öncesi, sırası ve sonrası yenidoğanlar değerlendirilmiştir. Bulgular Yenidoğanların%37,5 kız, %62,5 erkektir, invaziv girişimlerde %96,7 ile 21 G yeşil iğne ucu en fazla kullanılan materyaldir, %65,5 topuktan kan alınması ve %16,4 sağ el üzerinden kan alınması tercih edilmiştir. İşlem sırası ağrı puanı ortalama 5,52±1,77 olduğu bulunmuş olup %73,3 yenidoğanda şiddetli ağrı değerlendirilmiştir. Yenidoğanın cinsiyeti, doğum tartısı, doğum şekli, post natal yaş, vucut ağırlığı, beslenme şekli, besleme türü, gestasyonel yaş gibi değişkenlerin ağrı puanının etkilemediği bulunmuştur. Sonuçlar Yenidoğana ait tanımlayıcı özelliklerin ağrı puanına etki etmemesi, nonfarmakolojik ağrı kontrol yöntemlerinin önemini vurgulamaktadır, tüm yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ağrı skalası ve non farmakolojik ağrı kontrol yöntemlerinin uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective the study was planned to evaluate the response of newborns to pain in invasive procedures (heel prick, intravenous blood collection, intravenous catheter insertion) applied to newborns who are hospitalized in the neonatal intensive care unit. Materials and Methods The research was planned in a descriptive manner by including the newborns who were hospitalized at the first level of the newborn intensive care unit of a Training and Research Hospital. The sample of the study; It was created 120 newborns who met the criteria of the study. Newborns Diagnosis / Data Form and NIPS Scale developed by the researchers in the light of the literature were evaluated before, during and after the procedure in order to determine the pain levels of different invasive procedures performed in newborns. Results 37.5% of the newborns are girls, 62.5% are boys. The 21G green needle tip is the most commonly used material in invasive procedures. The mean pain score of the procedure was found to be 5.52 ± 1.77, and 73.3% of the newborns had severe pain. It was found that variables such as gender, birth weight, birth type, post natal age, body weight, diet type, feeding type, gestational age did not affect the pain score. Results The fact that newborn descriptive features do not affect the pain score emphasizes the importance of non-pharmacological pain control methods. It is recommended to apply pain scale and non-pharmacological pain control methods in all newborn intensive care units.