Sistemik aile yaklaşımı temelli grup psikoeğitim programının boşanmış bireylerin boşanmaya uyum düzeylerine etkisi
The effect of the systemic family approach based group psychoeducation program on the adaptation level of divorced individuals
  1. Tez No: 644527
  2. Yazar: NURAN CEREN GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE REZAN ÇEÇEN EROĞUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, boşanmaya uyum, psikoeğitim, boşanmış kişiler, sistemik aile yaklaşımı, Divorce, adjustment to divorce, psychoeducation, divorced people, systemic family approach
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmada, Sistemik Aile yaklaşımına (SAY) dayalı olarak hazırlanan Boşanmaya uyum Grup Psikoeğitim Programının (BUPP) boşanmış kadın ve erkeklerin boşanmaya uyum düzeylerine etkisi ve bu etkinin altı hafta süre ile zamana bağlı kalıcılığı incelemiştir. Araştırma Temmuz-Kasım 2019'da Denizli'de özel bir danışma merkezinde araştırmaya gönüllü olarak katılan boşanmış kadın ve erkeklerden oluşmuştur. Araştırmada deney ve kontrol gruplu ön test-son test ve izleme test modeline dayalı 2x3'lük yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda 11 (5 erkek, 6 kadın), kontrol grubunda 11 (4 erkek 7 kadın) olmak üzere toplam 22 boşanmış kişi araştırmaya katılmıştır. Katılımcılara araştırma kapsamında geliştirilen Boşanmaya Uyum Ölçeği (BUÖ) ön test-son test ve izleme testi olarak uygulanmıştır. Araştırmada deney grubuna dokuz oturum ve her oturum 120 dakika olan SAY'a dayalı olarak hazırlanan BUPP'ı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir işlem uygulanmamıştır. Araştırmanın bulguları nicel veriler kullanılarak elde edilmiş ve nitel verilerle desteklenmiştir. Araştırmanın nicel verilerini analiz etmede ANCOVA ve t testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde deney ve kontrol gruplarının ön test-son test ve izleme test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunduğu ve bu farkın deney grubu lehine olduğu görülmüştür. Sonuç olarak boşanmaya uyum psikoeğitim programının boşanmış kişilerin boşanmaya uyum düzeylerini arttırmada etkili olduğu ve bu etkinin altı hafta boyunca devam ettiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the Adaptation to Divorce Group Psychoeducation Program (ADGPP) for divorced women and men, and the permanence of this effect for six weeks, which was prepared based on the Systemic Family Approach (SAY), was examined. The research consisted of divorced women and men who voluntarily participated in the research in a private counseling center in Denizli in July-November 2019. In the research, a 2x3 quasi-experimental design based on the pre-test, post-test, and follow-up model with experimental and control groups was used. A total of 22 divorced participants, 11 (5 men, 6 women) in the experimental group, and 11 (4 men, 7 women) in the control group, participated in the study. The Divorce Adjustment Scale (TDAS) developed within the scope of the research was applied to the participants as a pre-test, post-test, and follow-up test. While the ADGPP was applied to the experimental group based on SAY, which was nine sessions and each session was 120 minutes, no action was applied to the control group. The findings of the study were obtained using quantitative data and supported by qualitative data. ANCOVA and t-test were used to analyze the quantitative data of the study. When the findings of the study were examined, it was found that there was a significant difference between the pre-test, post-test, follow-up test mean scores of the experimental and control groups, and this difference was in favor of the experimental group. As a result, it was observed that the psychoeducation program for adaptation to divorce was effective in increasing the level of divorce adjustment for divorced people, and this effect lasted for six weeks.