İstanbul'un deniz kıyısına yakın yerleşim yerlerinde ağır metal birikiminin araştırılması
Investigation of heavy metal accumulation in settlements near the seashore of Istanbul
  1. Tez No: 644561
  2. Yazar: SERDAL AKBAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ETEM OSMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Biyomonitör, İstanbul, ICP-MS, P. orientalis, Heavy metal, Biomonitor, İstanbul, ICP-MS, P. orientalis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olan İstanbul'un Beşiktaş, Tuzla, Pendik, Kadıköy, Fatih ve Sarıyer ilçelerinin sahil kısımlarından toplanan P. orientalis'e ait yaprak, kabuk ile yetiştikleri toprak örneklerinde (Cu, Fe, Zn, Mn, Pb, Ni, Cd, Cr) ağır metal konsantrasyonları belirlenmiştir. Beşiktaş, Tuzla, Pendik, Kadıköy, Fatih ve Sarıyer ilçelerinin sahil bölgelerinden toplanan bitki ve toprak numuneleri laboratuvarda ön işlemlerden geçirilmiştir. Sonrasında örneklerde ağır metallerin analizi ICP-MS'de yapılmıştır. Bitki ve toprakta elde edilen veriler, SPSS 22 İstatistik Paket Programında istatistiksel olarak değerlendirilmiş olup bölgeler arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Yıkanmış yaprak ve yıkanmamış yapraklar arasında metal konsantrasyonu bakımından farklıklar olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde ağır metal kirlenmesinin genelde Tuzla bölgesinde yoğun olduğu görülmüştür. Son olarak şehirlerde yaygın olarak yetişen P. orientalis L. de ağır metal kirliliğinin tespit edilmesinde biyomonitör olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, samples taken from P.orientalis in Istanbul, one of the most populated cities in the world, in particular Beşiktaş, Tuzla, Pendik, Kadıköy, Fatih ve Sarıyer coastal area. Samples includes the leaves, barks and the soil it grows on and in those samples heavy metal concentrations (Cu, Fe, Zn, Mn, Pb, Ni, Cd, Cr) are detected. The first step of the process for collected plant and soil samples has been taken in the laboratory. Then heavy metal analysis has been performed by ICP-MS method. The datas collected from the plant and soil have been evaluated statistically within the Statistical Package Program, SPSS 22. It has been determined that there are differences in methal concentrations between washed leaves and unwashed leaves. When the collected data evaluated, it has been observed that the heavy methal contamination is intense around Tuzla. Lastly it has been concluded that P.orientalis which is widely grown in cities can be used as a biomonitor to detect heavy metal contamination.