Kurun gazetesi 1934-1938
Kurun newspaper 1934-1938
  1. Tez No: 644605
  2. Yazar: ŞAFAK ÇIKRIKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Kurun, Vakit, Asım Us, Basın, Rate, Time, Asım Us, Press
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Vakit Gazetesi'nin 22 Kasım 1934 tarihli haberinde, gazetenin bu tarihten itibaren Kurun adıyla okuyucularına ulaşacağı bildiriliyordu. Kurun'un ilk sayısında bu ismi gazetenin sahibi ve baş muhabiri Asım Us'a Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiği açıklanmıştır. Kurun, 31 Aralık 1938 gününe kadar bu isimle yayın hayatına devam etmişken, bu tarih itibariyle tekrardan Vakit adını alarak yayın hayatını sürdürmüştür. Kurun, yaklaşık dört yıllık yayın hayatı boyunca Mustafa Kemal Atatürk'ün politikalarını desteklemiş, Ankara'da yaşanan bütün gelişmelerin İstanbul halkına ulaşmasında etkili bir rol oynayarak iç ve dış politikadaki gelişmeleri yakından takip etmiş ve bu haberlere ilk sayfasında yer ayırmıştır. Öte yandan, siyasi haberlerin dışında kültürel faaliyetlerle ilgili haberlere yer vererek, içeriği dolu bir gazete olarak Türk basınında yer almıştır. Daha sonra Cumhuriyet politikaların yılmaz bir savunucusu olarak yayın hayatına, Vakit adıyla devam etmiş ve Asım Us'un Tük siyasetindeki etkinliğini yitirmesinin sonucunda yayın hayatı sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
Kurun newspaper's name on November 21, 1934 in the newspaper Vakit newspaper on November 22, 1934 as it was reported to reach readers with the name Kurun. Asım Us explained that he was released by Mustafa Kemal Atatürk. Kurun continued its broadcasting life with this name until 31 December 1938, and continued its broadcasting life as Vakit again as of this date. Kurun supported Mustafa Kemal Atatürk's policies during the four years of his life and played an effective role in reaching all the developments in Ankara to the people of Istanbul. Kurun followed the developments in domestic and foreign policy closely and gave the news on the first page. Kurun also appeared in the Turkish press as a newspaper full of content, giving news about cultural activities besides political news. Kurun as an indomitable advocate of Republican policies, continued its broadcasting life as Vakit. The newspaper, which was re-published under the name of Vakit, Asım Us's lost it is effectiveness as a result of the loss of it is political life and withdrew from the publication.