Yerleşim yeri - tüketim biçimleri etkileşimi üzerinde bir araştırma
A Research on introduction between location of residence and consumption pattern
  1. Tez No: 28801
  2. Yazar: YASEMİN MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketici, Tüketici Davranışı, Tüketim Biçimi, Aile Tüketimi, Kırsal Yöre Tüketicileri, Kent Tüketicileri
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma farklı yerleşim yerlerinde yaşayan ailelerin tüketim davranışları ve tüketim biçimlerini belirlemek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma İzmir iline bağlı Torbalı ilçesi ve köylerini temsil eden 229 'u köy, 173'ü ilçede yaşayan 402 aile üzerinde yapılmıştır. Araştırma kapsamına alınan ailelerde ortalama birey sayısı 4.313 + 0.056 'dır. Kadınlar ortalama 40.671 + 0.484, erkekler 45.422 + 0.654 yaşındadırlar. Kadınların% 61.19'u, erkeklerin % 57.71 'i ilkokul mezunudur. ilçede yaşayan kadın ve erkeklerin öğrenim düzeyi köylerde yaşa yan kadın ve erkeklerden daha yüksektir. Kadınların % 82.59 'u ev kadını, erkeklerin ise % 87. 56 'sı çalışmakta dır, ilçede çalışan kadınlar (% 23.12) köylerdeki çalışan kadınlardan (% 8.30) daha fazladır. Genel örneklemde ailelerde ortalama çocuk sayısı 2.313 + 0.056 olup, çocukların % 29. 78' i 17-21, % 27.53'ü 12-16 yaş grubundadır. Alışverişi önceden planlama ve piyasa araştırması yapma ilçede yaşayan aileler arasında köylerdeki aileler den daha yaygındır. Aileler piyasada bulunan malların fiat ve kalitesini saptamak ve satın alınacak malın çeşitli tip, model ve markalarını karşılaştırmak amacıyla piyasa araştırması yapmaktadırlar. Aileler genellikle gıda maddelerini ani olarak satın almaktadırlar (% 55.97). Ailelerin markasına önem verdikleri ürünlerin başında dayanıklı tüketim malları gelmektedir (% 56.22). Ürünün markasına ve üzerinde etiket bulunmasına önem veren ailelerin oranı ilçede köylerden daha fazladır. Aileler en fazla gıda maddelerinin ambalajına önem vermektedirler (% 55.47). ilçede gıda maddelerinin ambalajına önem veren ailelerin oranı % 75.72 köylerde % 40.17'dir. Satın alınan ürünün üretim ve son kullanma tarihi ile garanti belgesi ve TSE markasına önem verme ilçede yaşayan aileler arasında köylere göre daha yaygındır. Araştırma kapsamına alman ailelerin genellikle bütçe yapma ve harcama kayıtlarını tutma alışkanlıklarının olmadığı saptanmıştır. Mevsim sonu indirimli satışlardan yararlananlar ilçede (% 33.53) köylere göre daha fazladır(% 22.71). Reklamı yapılan ürünleri, ailelerin yarısından fazlası bazen (% 52.23) satın almakta, % 40.80' i ise satın almamaktadır. Ailelerin % 31. 52' si çeşitli mal gruplarına ilişkin hiçbir reklamdan etkilenmez iken % 26. 92“ si temizlik ve kişisel bakım malzemelerin, % 20. 57”si dayanıklı tüketim mallarına ilişkin reklamlardan etkilenmektedir. Araştırma kapsamına alınan ailelerin en fazla şikayetçi oldukları ürünler dayanıklı tüketim mallarıdır. Her iki yerleşim biriminde de kadınların gıda maddeleri, temizlik ve kişisel bakım malzemelerinin, satın alınma kararlarında etkili olduğu, dayanıklı tüketim mallarında genellikle eşlerin ortak kararlar aldıkları, giyim eşyalarının satın alınmasına ise en çok her bireyin kendi sinin karar verdiği görülmüştür. Gıda maddelerini satın alan bireyler köylerde en fazla aile reisi, ilçede ise ev kadınıdır. Giyim eşyaları köylerde (% 28.82) ve ilçede (% 42.27) aile reisi ve ev kadını, dayanıklı tüketim malları köylerde aile reisi, ilçede aile reisi ve ev kadını, temizlik ve kişisel bakım malzemeleri ise köylerde ve ilçede ev kadını tarafından satın alınmaktadır. Araştırma kapsamına alman aileler süt ve süt ürünlerini, sebze ve meyve ile tahıllar ve kuru gıdaları semt pazarından, et ve et ürünlerini kasaptan, dayanıklı tüketim mallarını yetkili satıcı bayilerden, temizlik ve kişisel bakım malzemelerini süper marketten satın almaktadırlar. Tahıllar ve kuru gıdaları, temizlik ve kişisel bakım malzemeleri ile giyim eşyalarını semt pazarından satın alan aileler köylerde ilçede yaşayanlara göre daha fazla bulunmuştur. Aileler çoğunlukla alışverişlerinde peşin ödeme şeklinikullanmaktadırlar. Gazete satın alınmasına aile reisi (% 47.01), kitap ve kırtasiye ihtiyacına her birey kendisi karar vermektedir (% 38.56, % 37.56). Her gün gazete satın alanlar % 40.30'dur. ilçede ailelerin yaklaşık % 77.46'sı, köylerde ise 40. 17 'si evin dışında yemek yemektedirler. Her iki yerleşim biriminde yaşayan aileler boş zamanların da en fazla TV izlemektedirler (köy % 45.43, ilçe %38.61). Seyahat kararları ilçede ve köylerde yaşayan ailelerde genellikle bütün aile bireyleri tarafından verilmektedir ancak kararlara demokratik katılım ilçede yaşayan ailelerde daha fazla bulunmuştur (ilçe % 52.60, köy % 32.94). Ayrıca tatil için belirli bir yere giden ailelerin oranının ilçe de (% 57.80) köylerden (% 12.24) daha fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present research study has been planned and con ducted with the purpose of determination of consumption behavior and ways of consumption of the families living in different places of settlement. The present study was conducted on a total of 402 families, 229 of which lived in the villages of the county of Torbalx, the province of Izmir, and 173 lived in the county seat, all of whom rep resenting the villages of the said county and the countyVI seat. The average number of persons cons ist i tut ing the fa milies included within the study was 4.313 + 0.056. Women were at an average age of 40.671 + 0.484 and men at an average age of 45.422 + 0.654. 61.19 % of women and 57.71 % of men were found to be primary school graduates. However, education level of women and men living in county seat was higher than that of those who lived in villages. 82.59 % of women were housewifes and 87.56 % of men were workers. The number of women working in the county seat families (23.12 %) was somewhat higher than that of those living in villages (8.30 %). The average number of child ren in the families was determined to be 2.313 + 0.056 in the general sampling and 29.78 % of children were at the age group of 17 to 21 and 27.53 % were at age group of 12 to 16. The habit of pre-planning shopping and performance of market research was more widespread among families living in the county seat than among the families living in villages. The families studied have been conducting market research in order to find out the favorable prices are available in the market, to determine quality of such goods as well as to compare the various types, models and makes of the goods to be purchased. Some families usually buy their foodstuffs on an im pulse (55.97 %). However, the goods for whose make (trade mark) the families care about most are durable household appliances (56.22 %). The number of families who pay at-VII tention to the make of products and give emphasis to the fact that lable is affixed to the items' s higher in county seat than it is in the villages. The item which the families care about most is the packing the food items (55.47 %). The rate of families who care most about packing of food items is 75.72 % in county seat and 40.17 % in villages. In general, it has been observed that the families included in the present study were not in the habit of preparing a budget and keeping the record of their spend- ings. The rate of families who try to benefit from the sa les offered at the end of seasons is found to be higher in county seat (33.53 %) than in villages (22.71 %). More than half of the families sometimes buy the products ad vertised (52.53 %) and 40.80 % of them never buy products based on advertisement. While 31.52 % of the families are not influenced by any advertisements carried on various category of goods. 26.92 % of the families are affected from the advertisements on the products of cleaning and personal care and 20.57 % from the advertisements on dur able home appliances. 49.34 % of the families living in villages and 66.47 % of the families in the county seat believe that advertisements cause to increase the rate of consumption. The number of families who believe that ad vertisements are of no use is higher among rural families (village families 22.28% and county seat families 12.14%). The families included in the study complain most about the quality of the durable home appliances after they buy them (41.54 %).VÎII It has been observed that in both types of settle ments (i.e. rural and urban) women have influence on the decisions on the purchase of food stuffs, cleaning items and personal care materials and that couples usually deci de together when they buy durable home appliances and that mostly persons individually decides when he or she wants to buy clothing articles. In villages, the individual who buy foodstuff is generally the head of the family and in the county seat the ones who buys such items are house wives. In villages, the clothing items are bought together by head of the family and wives (20.82 %) and by the head of the family and wives in the county seat (42.27 %). In villages, the head of the family buys the durable home appliances and in county seat such products are bought by housewives. The families included in the study usually buy their needs for milk and milk products, vegetables and fruits and cereals and dry vegetables from the open local market places, their needs for meat and meat products from butcher shops, their durable home appliances from authori zed dealers and cleaning and personal care materials from supermarkets. It has been found that the number of fami lies buying their requirements for cereals and dry vege tables, cleaning and personal care materials and articles of clothing from local market places is higher in villages than it is in the county seat. The families included in the study usually prefer to pay for what they buy in cash. Head of families usually decides upon the newspaper they want to buy (47.01 %), and individuals themselves decide upon what they need in the case of books and items of sta-IX tionery (38.56 %, 37.56 %). Newspapers bought on a daily- basis is 40.30 %. In county seat 77.46 % in villages 40.17 % of families have meals away from home. The families who live in the both settlement watch TV in their leisure time (in village 45.43 %, in county seat 38.61 %). Travel deci sions in families who live in county seat and village are taken by all family members but it is found that the demo cratic participation to decisions is higher in conty seat (in county seat 52.60 %, in villages 32.64 %) that also it has been found the rate of families who travel to a speci fic place for vacation is higher in county seat (57.80 %), than in villages (12.24 %). KEY WORDS: Consumption, Consumer, Consumer Behavior, Consumption Pattern, Family Consumption, Rural Consumer, Urban Consumer.