Postmodern bir bakış açısıyla bir iletişim sanatı: Yeni medya sanatı
A communication art from a postmodern perspective: New media art
- Tez No: 644612
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Postmodern, İletişim Sanatı, Yeni Medya Sanatı, Postmodern Sanat Akımı, Postmodern, Communication Art, New Media Art, Postmodern Art Movement
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışma kapsamında, internetin getirdiği ve yaygınlaşan kullanımından dolayı sanat ile ilgili olarak ortaya çıkan gelişmeler, postmodern bakış açısıyla incelenmiştir. Bu yönde ilk olarak postmodernizm olgusu, iletişim konusu, yeni medya sanatı ve teknoloji konusu işlenmiştir. Yeni medya sanatında video sanatı, dijital sanat, sosyal medya, iletişim sanatı gibi değerlendirmelere değinilerek, teknolojinin sanat açısından yeri ve önemi konusu incelenmiştir. Ayrıca bu tür konular, sanatın sınırlılığı, sanatın tanımı, sanatın kime, ne için yapıldığı ve tüketicisinin kim olduğu da işlenmiştir. Bu ve bunun gibi ortaya atılan sorular yanıtlanmaya çalışıldıktan sonra internet sanatı, net.art, web sanatı, dijital sanat gibi sanat akımlarının, günümüzdeki anlamları değerlendirilmiş, oluşabilecek sanat dalları incelenmiştir. Postmodern bakış açısıyla yapılan değerlendirmeler, teknolojinin sanat üzerindeki etkilerinin hem olumlu hem de olumsuz yönde olduğunu göstermektedir. Ancak iletişim sanatı içerisinde, yeni medya ile beraber etkileşimlerin artması ve özellikle de sosyal ağların iletişim etkisini artırması konusu, iletişimin önemli bir yer edindiğini göstermektedir. Araştırmada bu konuyla ilişkili genel değerlendirmeler, örnek çalışmalar ve tarihsel süreç kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, the developments related to art due to the widespread use of the internet have been examined from a postmodern perspective. In this direction, firstly, the phenomenon of postmodernism, the subject of communication, the art of new media and technology were covered. In the field of new media art, the importance of technology in terms of art has been examined by addressing the evaluations such as video art, digital art, social media and communication art. In addition, such issues, the limitation of art, the definition of art, to whom and what art is made, and who its consumer is also covered. After trying to answer these and such questions, the current meanings of art movements such as internet art, net.art, web art, digital art were evaluated and the branches of art that could occur were examined. The evaluations made from the postmodern perspective show that the effects of technology on art are both positive and negative. However, in the art of communication, the increase of interactions with the new media and especially the increase of the communication effect of social networks shows that communication has an important place. In the research, general evaluations related to this subject were examined within the context of case studies and historical process.