İlkokula başlarken çocukların yaşadıkları uyum sorunları ve sorunların çözümüne yönelik yapılan uygulamaların ebeveyn görüşlerine göre incelenmesi
Children's adjustment problems when starting primary school and examining the implementations done to solve problems according to parents' view
- Tez No: 644848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uyum, okula uyum, uyum sorunları, aile, aile görüşleri, Adjustment, adjustment to school, adjustment problems, family, views of family
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: İlkokul birinci sınıfa başlarken çocukları uyum sorunu yaşayan ebeveynlerin görüşlerine göre; uyum sorunlarının kaynaklarının neler olduğu, ebeveynlerin ne tür önlemler aldıkları ve sorunların çözümünde ne tür uygulamalarda bulunduklarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yapılmıştır. Çalışmada Erzurum ili Aşkale ilçesi örnekleminde ilkokula başlarken çocukları uyum sorunu yaşayan ebeveynlere yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Ebeveynler; çocuklarının okula başlamasıyla beraber sosyal, fiziksel ve akademik olarak değişikliklerle karşılaştıklarını, okula gitmek istemediklerini, öğretmenlerine karşı olumsuz tutum geliştirdiklerini, sosyal becerilerde zorlandıklarını ve ev hayatlarında olumsuz davranışlar sergilediklerini ifade etmişlerdir. Ebeveynler uyum sorunlarının çözümü için; çocuklarına karşı ilgi ve şefkatlerini artırdıklarını, onları ödüllendirdiklerini; bazı ebeveynler de ceza ve şiddet yoluna başvurduklarını ifade etmişlerdir. Ebeveynlerin çoğunluğu uzmandan yardım almadıklarını, sorunu ilgi ve şefkatle çözmeye çalıştıklarını ifade etmişlerdir. Yardım alan ebeveynler ise sorunun çözümünde uzmanın tavsiyelerinin çok etkili olduğunu belirtmişlerdir. Ebeveynlerden faaliyet geliştirdiğini beyan edenler, çocuklarını okula akranlarıyla göndererek, evde okulu destekleyici etkinlikler yaparak, hediye vererek ve kurgu tasarlayarak çocukların okula uyum sorununu çözmeye çalıştıklarını belirtmişlerdir. Ebeveynler, çocukları ilkokula başlayacak ebeveynlere sabırlı, kararlı, ilgili ve şefkatli olmalarını, uzmandan yardım almalarını, okul ile işbirliği yapmalarını, iyi bir öğretmen ve okul seçimi yapmalarını, çocuklarının okul öncesi eğitim almalarını sağlamalarını, uygun yaşta okula göndermelerini, sosyal alanda desteklemelerini ve çocuklara ilkokulun tanıtılmasını tavsiye etmişlerdir. Sonuç: Yapılan bu çalışma ile, çocukların okula başlarken fiziksel, sosyal ve akademik olarak değişikliklerle karşılaştıkları, uyum problemi yaşayan çocukların sosyal, duygusal, psikolojik bozukluklar gösterdikleri, ailelerin bir kısmının uzman yardımı alırken bir kısmının ise uzman yardımı almadıkları, bazılarının sorunun çözümü için uygulamalar geliştirmeye çalıştıkları, bazı ebeveynlerin ise ilgi ve şefkatlerini yüksek tutmaya çalıştıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: According to the opinions of the parents whose children have adjustment problems when starting the first grade of primary school; determining the sources of adaptation problems, what kind of precautions parents take, and what kind of practices they use to solve problems forms the aim of this study. Method: In this study, case study among the qualitative research designs was conducted In the study, a semi-structured interview form was applied to the parents whose children had adaptation problems when starting primary school in the sample of Aşkale district of Erzurum province. The obtained findings were analyzed by content analysis method. Findings: Parents stated that along with starting to school of their children they encountered social, physical and academic changes, they did not want to go to school, they developed a negative attitude towards their teachers, they had difficulties in social skills and displayed negative behaviors in their home life. Parents expressed that to solve adjustment problems, they increase their interest and compassion towards their children and reward them but some parents also stated that they resorted to punishment and violence. Most of the parents stated that they did not get help from the professional and they tried to solve the problem with interest and affection. The parents who received help stated that the professional's advice was very effective in solving the problem. Parents who declared that they developed activities stated that they tried to solve the problem of children's adaptation to school by sending their children to school with their peers, doing supportive activities at home, giving gifts and designing fiction. Parents recommended to parents whose children will start to primary school that they sholud be patient, determined, caring and compassionate, get help from professional, cooperate with the school, make a good choice of teachers and schools, provide getting pre-school education to their children, send their children to school at the appropriate age, support them in the social field and introduce the primary school to their children. Result: It was come to the conclusion that children experience physical, social and academic changes while starting school, children with adaptation problems show social, emotional and psychological disorders, some of the families receive support from professional while some do not receive support from Professional, some try to develop applications to solve the problem, also some parents were found to try to keep their interest and affection high.