Arıtma çamurlarının ve inek gübresinin vermikompost prosesine dâhil edilerek ağır metal ve antibiyotik kalıntılarındakideğişiminin gözlemlenmesi
Including treatment sludges in vermicompost process and observing the change in heavy metal and antibiotic residues
  1. Tez No: 644869
  2. Yazar: MERVE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ TANER AZGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eisenia Fetida, Arıtma Çamuru, Oksitetraksilin, Vermikompost, Çamur Stabilizasyonu, Antibiyotik, Eisenia Fetida, Treatment Sludge, Antibiotic, Vermicompost, Sludge Stabilization
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Katı atıklar en erken dönemden itibaren insanlığın katlanarak artan bir sorunu haline gelmiştir. Özellikle sanayileşme ve artan nüfus yoğunluğuyla birlikte bu atıkların etkin bir şekilde bertaraf edilmesi ve daha sürdürülebilir çözümler geliştirilerek dünya üzerindeki yükün azaltılması amacıyla farklı sistemler geliştirilmiştir. Vermikompost, solucan faaliyetleri sonucu organik atıkların aerobik ortamda parçalanıp ayrışması ile organik madde stabilizasyonu olarak tanımlanır ve vermikompost işleminde atıkların stabilizasyonu aerobik ortamda solucanlar tarafından patojenlerin baskılanmasını hedeflemektedir. Biyolojik atık su arıtma tesislerinin son ürünü olarak görülen arıtma çamuru sıvı ya da yarı katı halde bulunan kokulu atıklardır. İçeriğinin büyük çoğunluğu su olduğundan yüksek hacimler işgal etmekle birlikte çamur stabilizasyonu atık su arıtımının en karmaşık problemlerinden birisi olarak görülmektedir. Tez çalışması kapsamında, arıtma çamurunun farklı karışım malzemeleri ile optimum vermikompost edilebilme oranı belirlenmiş ve bünyesinde bulunan ağır metallerden Hg, Pb, toplam Cr ve Cu konsantrasyonlarındaki değişim ortaya çıkarılmıştır. Diğer taraftan inek gübresi bünyesinde bulunan oksitetraksilin antibiyotiğinin konsantrasyonu tespit edilip altı haftalık bir vermikompost sürecinde nasıl değiştiği araştırılmıştır. Sonuç olarak, %50 arıtma çamuru, %25 çiftlik gübresi ve %25 şeker pancarı posası karışımı maksimum arıtma çamurunun kullanılabileceği optimum oran olarak tespit edilmiştir. Aynı oranlar ile devam edilen vermikompost sisteminde arıtma çamuru bünyesinde bulunun ağır metaller için Toplam Cr konsantrasyonunda %19 ve Cu konsantrasyonunda da %33 giderim verimi sağlamıştır. Aksi yönde Pb ve Hg konsantrasyonlarında giderim olmamakla birlikte eser düzeyde birikim gözlenmiştir. İnek gübresi bünyesinde bulunan oksitetraksilin konsantrasyonu hacimce 70:30 (inek gübresi:çay posası) besleme oranına bağlı kalınarak altı hafta sonunda %19 giderime uğramıştır.
Özet (Çeviri)
Solid waste has become an exponentially increasing problem of humanity since the earliest period. In particular, with industrialization and increasing population density, different systems have been developed to effectively dispose of these wastes and to reduce the burden on the world by developing more sustainable solutions. Vermicompost is defined as organic matter stabilization with the decomposition and decomposition of organic wastes in an aerobic environment as a result of worm activities, and the stabilization of wastes in vermicompost process aims to suppress pathogens by worms in an aerobic environment. Treatment sludge, which is seen as the final product of biological wastewater treatment plants, is odorous wastes in liquid or semi-solid form. Since the majority of its content is water, it occupies high volumes, but sludge stabilization is seen as one of the most complex problems of wastewater treatment. Within the scope of the thesis study, the optimum vermicomposting rate of the treatment sludge with different mixing materials was determined and the changes in the Hg, Pb, total Cr and Cu concentrations of heavy metals were revealed. On the other hand, the concentration of Oxytetraxyl antibiotic in cow dung was determined and how it changed during a six-week period of vermicompost was investigated. As a result, a mixture of 50% sewage sludge, 25% farm manure and 25% sugar beet pulp has been determined as the optimum ratio at which maximum treatment sludge can be used. In the vermicompost system continued at the same rates, it provided 19% removal efficiency for the heavy metals in the sewage sludge at the total Cr concentration and 33% at the Cu concentration. On the contrary, Pb and Hg concentrations did not drain but trace accumulation was observed. The concentration of oxytetraxlin in the cow dung was reduced by 19% at the end of six weeks, depending on the feed rate of 70:30 (cow dung: tea pulp) by volume.