Turizm eğitimi veren meslek liselerinde beceri eğitimiyle ilgili yaşanan sorunların bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesi
Evaluation of the problems related to skills education in vocational high schools that give tourism education
  1. Tez No: 644868
  2. Yazar: ERDOĞAN EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE RÜYA EHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Eğitimi, Meslek Lisesi, Beceri Eğitimi, Tourism Education, Vocational High School, Skill Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma, işletmelerin, okul yönetimlerinin, koordinatör öğretmenlerin ve turizm eğitimi gören meslek lisesi öğrencilerinin, turizm işletmelerinde yapılan beceri eğitimi kapsamında, yaşadıkları temel sorun alanlarının bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın temel sorusu İşletmelerin, okul yönetimlerinin, koordinatör öğretmenlerin ve turizm eğitimi gören meslek lisesi öğrencilerinin, turizm işletmelerinde yapılan beceri eğitimi kapsamında yaşadıkları temel sorunlar nelerdir? Ve metaforlar aracılığıyla beceri eğitim uygulamalarını zihninizde hangi simgelerle betimlemektesiniz? şeklindedir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımından yararlanılmıştır. Böylece konunun derinlemesine incelenebileceği beceri eğitiminin sorunlarına ilişkin ayrıntılı verilere ulaşılabileceği düşünülmektedir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni, durum çalışması desenlerinlerinden de“iç içe geçmiş çoklu durum deseni”kullanılmıştır. Aynı zamanda nitel yaklaşım çerçevesinde veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme; veri analiz yöntemi olarak da içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Antalya-Manavgat bölgesindeki, beş yıldızlı otellerin işletme temsilcileri, turizm eğitimi veren meslek liselerinin okul yönetimleri, koordinatör öğretmenler ile 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında turizm işletmelerinde beceri eğitimi yapmış lise 11. ve 12. sınıf öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda, beceri eğitimi ile ilgili işletmelerin; öğrencilerden, koordinatör öğretmenlerden, personelden, okul yönetimleri ve yasal zorunluluklardan kaynaklanan sorunlar yaşadıkları, okul yönetimlerinin; işletme, öğrenci velileri, öğrenci, koordinatör öğretmen, yönetimsel ve yasal zorunluluklar temelli sorunlar yaşadıkları, koordinatör öğretmenlerin; işletme, okul yönetimleri, veli-öğrenci kaynaklı sorunlar yaşadıkları ve beceri eğitimi yapan öğrencilerin, kendileri, öğretmen ve okul idaresi, ulaşım, ve işletmelerle ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldıkları tespit edilmiştir. Paydaşların birbirlerinin sorunlarından tam olarak haberdar olmadıkları, bu sebeplerden sorunlara çözüm önerileri geliştirilemediği düşünülmektedir. Bu araştırmanın beceri eğitiminin paydaşlarının iletişimlerinin güçlenmesine ve aralarında empati iklimi oluşmasına katkı verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate the main problem areas that businesses, school administrations, coordinator teachers and vocational high school students with tourism education experience within the scope of skill training in tourism enterprises from a holistic perspective. For this purpose, the main question of the research What are the main problems faced by enterprises, school administrations, coordinator teachers and vocational high school students with tourism education within the scope of skills training in tourism enterprises? And with which icons do you describe skill training practices in your mind through metaphors? It shaped. Qualitative research approach was used in the research. Thus, it is thought that detailed data related to the problems of skill education can be accessed in depth. The case study pattern, which is one of the qualitative research patterns, and the“nested multi-state pattern”from case study patterns were used in the research. At the same time, semi-structured interview as data collection technique within the framework of qualitative approach; Content analysis was also used as data analysis method. The study group of the research consists of the business representatives of five-star hotels in Antalya-Manavgat region, the school administrations of vocational high schools providing tourism education, coordinator teachers, and 11th and 12th grade students who have trained skills in Tourism Enterprises in the 2017-2018 academic year. As a result of the research, the enterprises related to skill training; school administrations, where they experience problems arising from students, coordinator teachers, staff, school administrations and legal obligations; business, parents of students, students, coordinator teachers, coordinator teachers, who have problems based on administrative and legal obligations; It has been determined that students who experience business, school administrations, parents-students, and those who have skills training face problems related to themselves, teachers and school administration, transportation and businesses. It is believed that stakeholders are not fully aware of each other's problems, and therefore, solutions to problems cannot be developed. It is thought that this research will contribute to the strengthening of the communication of the stakeholders of the skill training and the formation of an empathy climate among them.