Hint Okyanusu ülkeleri ekonomik ve sosyal gelişiminde Türkiye'nin potansiyel rolü ve önemi
The potential role and importance of Turkey in the economic and social development of the Indian Ocean countries
  1. Tez No: 644907
  2. Yazar: JACQUELIN ELIZARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM ATVUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Hint Okyanusu Ülkeleri İlişkileri, Türkiye-Afrika İlişkileri, Diplomatik, Siyasi ve Ekonomik İlişkiler, Uluslararsı Ekonomik Politikası, Indian Ocean Countries-Turkey Relations, Turkey-Africa Relations, Diplomatic, Political and Economic Relations, International Economic Politic
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma liberalizm teorisi çerçevesinde Türkiye ile Hint Okyanusu ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğini incelemektedir. Fransa, İngiltere, Çin gibi ülkelerle karşılaştırırsak, iki bölge arasındaki ilişkinin oldukça yeni olduğu görülmektedir. Bu araştırma, Hint Okyanusu ülkeleri ekonomik ve sosyal gelişiminde Türkiye'nin potansiyel rolü ve önemi hakkında bilgi sunmakta ve iki bölge arasında ilişkilerin geliştirilmesini tavsiye etmektedir. Bu çalışmanın ilgi alanını oluşturan Hint Okyanusu ülkeleri (Madagaskar, Mauritius, Komor Adaları ve Seyşeller ) ile Türkiye'nin ilişkileri uzun süredir devam etmektedir. Türkiye'nin Afrika ve Hint Okyanusu ülkeleri ile olan ilişkisi özellikle Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle hızlanmıştır. Genel olarak, Türkiye'nin dış politikasında Afrika açılımı 2003'ten beri hızla ilerlemektedir. Türkiye'nin 2005 yılından bu yana Türkiye-Afrika ilişkilerinde katetmiş olduğu en büyük başarı, tartışma ve araştırma konularından biri haline gelmiştir. Hint Okyanusu ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesi yönünde Madagaskar'da 2010 yılında açılan Türkiye büyükelçiliği önem taşımaktadır. Afrika'da yaşanan gerçekler şunlardır; küresel barış, ekonomik gelişmenin sağlanması ve yoksullukla mücadele, kıtanın büyük zorlukları üstesinden gelmek için dünyanın birçok ülkesinin Afrika ve Hint Okyanusu Bölgesi ile işbirliği kurmasıdır. Fakat Hint Okyanusu ülkelerinin Gayri safı Yurt İçi Hasıla (GSYİH) ve Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) büyümesi birbirinden farklı ve yavaş gelişmektedir. Bölgenin güçlü bir ekonomik potansiyeli vardır ve bu bölge Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ve diğer aktörler ile yakın işbirliği içerisindedir. Ancak tüm güçlü yanlarına rağmen, bu bölge ekonomik ve sosyal açıdan savunmasız kalmaktadır. Dünya ekonomileri sıralamasına bakıldığında, Madagaskar 113. ve Komor adaları 121. sırada bulunmaktaydı. 1950'li yıllarda aynı sırada yer alan Türkiye şu an dünya ekonomisinde 17. sırada bulunmaktadır. Türkiye, Hint Okyanusu bölgesinden uzak bir ekonomik atılım yapmıştır. Bu çerçevede, Afrika'da Türk dış ekonomik politikasını dikkate alarak bölgedeki ülkelerin ekonomik politikası ve çevresi konusundaki bilgiler göz önünde bulundurarak, bu çalışmada Hint Okyanusu bölgesinin ekonomik gelişiminde Türkiye'nin önemi üzerinde durukacaktır.
Özet (Çeviri)
This research consists to apply the theory of liberalism in the framework of economic cooperation between Indian Ocean countries and Turkey. If we compare the relations of this region with that we called big countries such as France, England and China, the relation between the both regions is quite new. In this study, we will focus on the Turkey's potential role in the economic and social development of the Indian Ocean Countries. In that case the study gives importance of presentation of useful information related to this topic and gives advice to the development of relations between the two regions. The Indian Ocean countries concerned by this study (Madagascar, Mauritius, Comoros and Seychelles) are continuing their relations with Turkey since a long time. Turkey's relations with the African and the Indian Ocean countries particularly accelerated after the end of the cold war. Overall, Turkey's foreign policy is advancing rapidly since 2003. Since 2005, Turkey- Africa relations got to his biggest success, becoming one of the topics of discussion and research. In 2010, Turkey has opened its embassy in Madagascar in the order to strengthen its relation with the Indian Ocean countries. The facts that Africa faces in generally is that every country from all four corners of the world cooperates with Africa and especially with the Indian Ocean region to overcome the global's major challenges such as global peace and combating poverty,... However, Gross Domestic Product (GDP) growth and social index level of Indian Ocean countries are growing very slowly. The region has a strong economic potential and is in close cooperation with the International Monetary Fund (IMF), the World Bank and other donors. However, despite all its strengths, this region remains economically and socially vulnerable. Turkey was at the same level in the years of 50s but it's currently the 17th position in the world economy. Turkey is experiencing an economic leap away from the Indian Ocean region. In this context and taking into account of Turkey's foreign economic policy in Africa, economic policies of the countries and our expertise in the economic environment of the Indian Ocean region, we will conduct a study on the importance of Turkey for the economic and social development of the Indian Ocean region.