Investigation of the effect of nutritional education on the nutritional habits and nutritional knowledge levels of primary school teachers: An experimental study
Beslenme eğitiminin ilkokul öğretmenlerinin beslenme alışkanlıklarına ve beslenme bilgi düzeylerine etkisinin araştırılması: Bir deneysel çalışma
- Tez No: 645007
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜLİZ DİRİMEN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Besin Tüketim Sıklığı, Beslenme Alışlanlığı, Beslenme Bilgisi, Beslenme Eğitimi, İlkokul Öğretmenleri, Food Consumption Frequency, Nutritional Habits, Nutrition Knowledge, Nutrition Education, Primary School Teachers
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada ilkokulda görev yapmakta olan öğretmenlerin beslenme alışkanlıkları ile beslenme bilgi düzeylerinin beslenme eğitimi ile geliştirilmesi amaçlanmıştır. 25'i deney, 25'i kontrol grubunda toplam 50 öğretmen ile gerçekleştirilen araştırmada, deney grubuna araştırmacı tarafından beslenme eğitimi verilmiştir. Grupların beslenme alışkanlıklarındaki ve beslenme bilgi düzeylerindeki değişim, hazırlanan ölçme aracının uygulandığı ön test ve son test skorları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Araştırma verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Veri Toplama Formu”,“Besin Tüketim Sıklığı Kayıt Formu”,“Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği”ve“Genel Beslenme Bilgisi Anketi”ile toplanmıştır. Araştırmacı tarafından katılımcıların boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri yapılarak Vücut Kitle İndeksi (VKİ) değerleri hesaplanmış ve kaydedilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüksek oranda (%70, n=35) daha önceki bir dönemde beslenmeye yönelik bir eğitim almadıkları ve %70'inin (n=35) sigara içtiği saptanmıştır. Deney grubunda (23,17±5,43), kontrol grubunda (24,14±5,13) ve her iki grubun tamamında (23,73±4,78) öğretmenlerin VKİ sınıflandırmasına göre normal vücut ağırlığında olduğu görülmüş ve VKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Kontrol grubunun besin tüketim sıklıklarında ve beslenme alışkanlıklarında herhangi bir değişim gözlenmemiştir. Deney grubunda besin tüketim sıklıklarında ve beslenme alışkanlıklarında, verilen beslenme eğitimine bağlı olarak, olumlu yönde değişim gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre öğrencilerine rol model olan öğretmenlere beslenme eğitimi verilmesinin beslenme alışkanlıkları ile beslenme bilgi düzeyleri üzerinde önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to improve the nutritional habits and nutritional knowledge levels of teachers working in primary school through nutrition education. In the research carried out with 25 teachers, 25 of whom were in the experimental group and 25 of them in the control group, nutrition education was given to the experimental group by the researcher. The change in the nutritional habits and nutritional knowledge levels of the groups was evaluated by comparing the pre-test and post-test scores to which the prepared measurement tool was applied. The research data were collected by“Data Collection Form”developed by the researcher,“Food Consumption Frequency Registration Form”,“Nutritional Habits Scale”and“General Nutrition Knowledge Questionnaire”. Body Mass Index (BMI) values were calculated and recorded by measuring the length and body weight of the participants by the researcher. It was determined that the teachers (70%, n = 35) who participated in the research did not receive any nutritional training in a previous period and 70% (n = 35) smoked. According to the BMI classification of teachers in the experimental group (23.17 ± 5.43), the control group (24.14 ± 5.13) and in both groups (23.73 ± 4.78), BMI values were There was no statistically significant difference. No change was observed in the food consumption frequency and eating habits of the control group. In the experimental group, a positive change was observed in food consumption frequencies and dietary habits, depending on the nutrition education provided. According to these results, it is thought that giving nutrition education to teachers, who are role models, is important on nutritional habits and nutritional knowledge levels.