Bir ortaöğretim kurumunda risk değerlendirmesi
Risk assessment in a secondary school
- Tez No: 645015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim Kurumu, L Tipi Matris, Risk Değerlendirmesi, İş Kazası, SecondarySchool, L TypeMatrix, Risk Assessment, WorkAccident
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Son yıllarda her sektörde olduğu gibi, eğitim sektöründe de meydana gelen iş kazaları sonucu yaşanan üzücü olaylar, okullarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha bilinçli davranılması gerektiğini göstermiş ve gerekli önlemler artırılmıştır. Bu yüzden, bu tez çalışmasında ilk olarak iş sağlığı ve güvenliğinin(İSG) tarihçesi ve kavramları hakkında bilgi verilip sonrasında Millî Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından da ortaöğretim kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken başlıklar ele alınmıştır. Son olarak, risk değerlendirme yöntemleri anlatılarak bir ortaöğretim kurumunda L tipi risk değerlendirme yöntemi kullanılarak, kurumda İSG kültürünün oluşması ve güvenli bir çalışma ortamının oluşması için, iş güvenliği kapsamında dikkat edilecek noktalar, alınması gereken tedbirler ve azaltılması gereken riskler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
As in every sector in recent years, the sad events experienced as a result of occupational accidents in the education sector have shown that schools should be treated more consciously about occupational health and safety and necessary measures have been increased. Therefore, in this thesis, firstly, information about the history and concepts of occupational health and safety (OHS) is given and then the topics that should be considered in terms of occupational health and safety in secondary education institutions by the Ministry of Education are discussed. Finally, by using the L-type risk assessment method in a secondary education institution by explaining the risk assessment methods, the points to be considered, precaution to be taken and the risks to be reduced in order to create an OHS culture and a safe working environment are specified.